Leerzaam gamen over de toekomstige energiemarkt

ICT Group en IBM it-partijen in initiatiefnemer Stichting Usef

Dit artikel delen:

Stichting Usef heeft 'Balance of Power' laten ontwikkelen. Dit is een serious game, bedoeld om de toekomstige energiemarkt beter te doorgronden. De game is gericht op buitenstaanders die wel van de hoed en de rand moeten weten, zoals politici, lokale overheden en ondernemers. 'Balance of Power' is gemaakt door serious game-ontwikkelaar &Ranj uit Rotterdam.

Zo’n toekomstige Europese energiemarkt is nieuw en traditioneel tegelijk, ontoegankelijk en technisch complex en kent bovendien veel spelers. Om meer inzicht te bieden in de werking van deze markt heeft Usef 'Balance of Power' laten ontwikkelen. In dit spel - door Usef omschreven als een interactieve documentaire -, krijgt de speler steeds keuzes voorgelegd op basis waarvan de verhaallijn zich ontwikkelt. Daarbij wordt feedback gegeven op de kostenefficiëntie, de duurzaamheid en de leveringszekerheid van de samengestelde energiescenario’s.

'Balance of Power' is voor iedereen op een computer of een mobiel apparaat gratis te spelen op www.game.energy.

Zwaar belast

IBM en ICT Group

Stichting Usef (Universal Smart Energy Framework) is een consortium van zes Nederlandse energiemarktspelers: ABB, Alliander, DNV GL, IBM, ICT Group en Stedin. Doel van de activiteiten is om de totstandkoming van een duurzame flexibiliteitsmarkt te ondersteunen. Usef beschrijft tot in detail de componenten van deze markt: de processen, de regels, de rollen en de interactie tussen spelers. Dit gedachtegoed heeft inmiddels een plaats gevonden in Europese richtlijnen en in verschillende lokale toepassingen, aldus de stichting.

De elektriciteitsnetten worden volgens Usef zwaar belast door de verduurzaming van de samenleving, met invoerpieken op dagen met veel zon en wind en vraagpieken door grootschaliger gebruik van elektrische auto’s, warmtepompen en andere elektrische apparaten. Om de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening op peil te houden kan verzwaring van de energienetten een oplossing bieden, maar dat kost veel tijd en geld.

Een alternatief is om energievraag en -aanbod beter op elkaar af ten stemmen en energiegebruik te verschuiven: De verwachting is dat de toekomstige energiemarkt flexibeler wordt, waarbij vraag en aanbod van energie beter op elkaar worden afgestemd. Usef geeft als voorbeeld een elektrische auto die niet om zes uur s’ avonds wordt opgeladen, als de eigenaar is thuisgekomen, maar op een moment dat er minder vraag of juist teveel aanbod is. Dit verschuifbaar energieverbruik wordt ‘flexibiliteit’ genoemd; de stichting voorziet dat die flexibiliteit ook verhandeld gaat worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-05T09:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.