Provincies dagen app-bouwers uit voor inzet open data

Wedstrijd is onderdeel van nieuw Actieplan Open Overheid

Dit artikel delen:
Android apps google play store

Hoe ontsluit je provinciale informatie zo goed mogelijk voor geïnteresseerden? Met deze uitdaging hebben vijf provincies een wedstrijd uitgeschreven onder app-ontwikkelaars. Ontwikkelde apps kunnen gebruikmaken van data die vanaf nu vrij toegankelijk zijn. De winnaar krijgt 30.000 euro.

De provincies Flevoland, Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland stellen de informatie van hun Provinciale Staten vanaf nu beschikbaar als open data. Provinciale Staten zijn het algemeen bestuur van een provincie. De beschikbare informatie betreft onder meer moties, amendementen, besluiten, Statenvragen en brieven. Deze gegevens zijn toegankelijk via een zoekmachine.

De vijf provincies willen dat geïnteresseerden, zoals inwoners, journalisten en Statenleden, dergelijke informatie gemakkelijker kunnen volgen. Apps kunnen daarbij van dienst zijn.

30.000 euro ontwikkelbudget

App-ontwikkelaars hoeven niet direct te gaan bouwen. Tussen 1 november en 9 december kunnen zij hun ideeën inzenden. Een vakjury beoordeelt de inzendingen op 12 december. Voor het winnende idee stellen de vijf provincies een ontwikkelbudget van 30.000 euro beschikbaar. Het is de bedoeling dat de app gereed is voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019.

Sinds dit jaar ontsluiten 108 gemeenten hun raadsinformatie als open data. Dit gebeurt in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Open State Foundation. De laatstgenoemde organisatie maakt zich sinds 2008 hard voor digitale transparantie door publieke informatie als open data beschikbaar te krijgen en toegankelijk te maken.

Actieplan Open Overheid

Op donderdag 18 oktober 2018 lanceerde het Leer- en Expertisepunt Open Overheid zijn Actieplan Open Overheid 2018-2020. Hierin werken gemeenten en provincies samen om hun besluitvorming beschikbaar te stellen als goed toegankelijke open data. De organisatie is onderdeel van overheidsdienstverlener Ictu en werkt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-19T10:07:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.