Politie laat vrijwillige ict’ers cybercrime opsporen

Dit artikel delen:
Nationale Politie

De Nationale Politie gaat de komende tijd gebruikmaken van vrijwilligers die bijvoorbeeld een dag in de week hun ict-baan verruilen voor speurwerk naar cybercrime. Het gaat onder meer om programmeurs, data-analisten en mensen met kennis van cryptovaluta’s of hacking. Inmiddels zijn veertien vrijwilligers klaargestoomd, meldt de politie woensdag.

Het speurwerk door vrijwilligers komt de politie goed uit. Veel politieonderzoeken hebben een digitaal component en de politie beschikt zelf over te weinig cyberexperts. ‘We kunnen de snelle ontwikkelingen niet bijbenen als we geen verbinding zoeken met het bedrijfsleven’, vertelt de programmamanager Cybercrime en Digitalisering van Politie Nederland in het AD. Volgens hem vinden veel ict’ers ‘zingeving in het werk dat helpt Nederland veilig te maken’.

De inzet van vrijwilligers bij het opsporen van digitale criminaliteit werd al afgelopen mei voorgesteld door minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Veel ict'ers verkiezen een baan in het bedrijfsleven in verband met hogere salarissen. Met vrijwilligerswerk verwacht de minister deze experts toch aan de politie te binden. In mei vond een eerste proef met ict-vrijwilligers plaats bij Politie Noord-Nederland.

Werkgevers enthousiast

"We kunnen de snelle ontwikkelingen niet bijbenen als we geen verbinding zoeken met het bedrijfsleven"

In eerste instantie benadert de politie ict’ers die al aan de politie waren verbonden, meldt de organisatie. Er zijn bovendien al werkgevers die enthousiast zijn over het uitlenen van hun medewerkers aan de politie. Zo heeft een supermarktketen inmiddels enkele data-analisten aangeboden.

Door hun specifieke kennis te combineren met informatie via openbare bronnen, kunnen ict-vrijwilligers bijvoorbeeld patronen ontdekken die wijzen op het dumpen van drugs. In sommige gevallen krijgen ze ook toegang tot vertrouwelijke politie-informatie. De krant laat onder meer een programmeur aan het woord die als vrijwilliger actief is bij het Dark Web Team in Driebergen. In het verleden rolde dit team enkele grote illegale marktplaatsen op.

Hackaton

Om meer ict-vrijwilligers te werven, is de politie ook van plan om bedrijfsdagen te organiseren. Tijdens zo’n dag zou een groepje collega’s bijvoorbeeld een hackathon kunnen uitvoeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat gaan we binnenkort zien ?
Deze arrestatie werd mede mogelijk gemaakt door Spar. Jumbo wenst u veilige feestdagen. Meer geel op straat. Lands grootste kruidenier blijft op uw spullen letten..

Nu nog een gesponserde justitie met citizen judges zonder rechtskennis op een low-justice platform ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-05T14:01:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.