Tweede Kamer neemt motie 'digitale kluis' aan

Dit artikel delen:
Cloud security

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van VVD en D66 voor een 'digitale kluis'. In zo'n digitale kluis worden geselecteerde persoonsgegevens opgeslagen, waarbij de mensen zelf de regie over die gegevens krijgen en de overheid de gegevens uit die kluis gebruikt als de unieke bron van persoonsgegevens.

Kamerlid Jan Middendorp (VVD) meldt op Twitter dat de Tweede Kamer het initiatief steunt voor 'een Online Identiteit en Regie op Persoonsgegevens'. Dat is de naam van de in juni opgestelde Initiatiefnota van Middendorp en D66-Kamerlid Kees Verhoeven over een online identiteit en regie op persoonsgegevens.

Een motie daarover werd eind vorige maand ingediend; deze week werd de motie door de Kamer aangenomen. Volgens Middendorp gaat het om: 'Alle Nederlanders één online identiteit en één digitale kluis en één bron bij de overheid.'

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken heeft nog wel enkele vragen over de toepasbaarheid en de kosten van een digitale kluis voor burgers. Naar verwachting komt hij rond het kerstreces met meer informatie en kan het initiatief concreter worden gemaakt, aldus nieuwssite Nu.nl.

Persoonsdatakluis

Bij e-overheidsvakblad iBestuur staat een opiniestuk De persoonsdatakluis moet weer open van Henk Bos, Marjan Schnetz en René Veldwijk over de initiatiefnota en de relatie tot het rapport van de Commissie Modernisering Basisadministratie van begin deze eeuw. Daarin wordt het idee van een digitale persoonsdatakluis al geopperd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zo dat heeft lang geduurd. Vanuit Nederland ICT heb ik dat al 10 jaar geleden aan de overheid geadviseerd. Technologie was toen al beschikbaar, in Israel al op die manier in gebruik. Nu kan het met Blockchain nog eenvoudiger.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-06T11:05:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.