Vier gemeenten werken samen in Open Webconcept

Heerenveen, Lansingerland, Súdwest-Fryslân en Buren gebruiken WordPress

Dit artikel delen:

De gemeenten Heerenveen, Lansingerland, Súdwest-Fryslân en Buren werken samen in het initiatief Open Webconcept om de digitale dienstverlening aan inwoners te verbeteren en kosten te besparen. Het uithangbord is hun gemeentelijke website die is gebouwd met WordPress en de module OpenPDC (producten en dienstencatalogus). Meer componenten volgen; het initiatief staat open voor andere gemeenten.

In 2015 ging Heerenveen (provincie Friesland) als eerste gemeente live met een WordPress-website. Buren (Gelderland) volgde kort daarna en startte in 2016 het initiatief van het Open Webconcept: het gezamenlijk online-toepassingen ontwikkelen op basis van api's en open data. De OpenPDC was de eerste module in rij. Inmiddels is de OpenPDC uitgebreid en doen ook gemeentes Lansingerland (Zuid-Holland) en Súdwest-Fryslân (Friesland) mee; zij hebben sinds afgelopen november nieuwe websites.

'Voorheen waren we afhankelijk van de planning van grote leveranciers', vertelt Holger Peters, informatieadviseur van de gemeente Buren en initiatiefnemer van het Open Webconcept. 'Nu we zelf achter de knoppen zitten, kunnen we sneller vernieuwen en onze dienstverlening aanpassen aan de wensen van onze inwoners.'

WordPress

"WordPress is veelgebruikt maar nog weinig door gemeenten"

Daar waar samenwerking met buurgemeenten dagelijkse praktijk is in gemeenteland gaat het Open Webconcept over provinciale grenzen heen. De Gelderse, Zuid-Hollandse en twee Friese gemeenten vonden elkaar in de opensourcesoftware WordPress; het meest gebruikte contentmanagementsysteem (cms) in de wereld, maar nog weinig gebruikt door gemeenten.

Volgens de vier gemeenten is een website een cruciaal kanaal in het aanbieden van een 24/7-online-dienstverlening aan inwoners en ondernemers. Daarom is een continue ontwikkeling van het cms essentieel. WordPress maakt dit in hun visie mogelijk, waarbij het viertal kennis en expertise uitwisselt via het Open Webconcept.

Bouwstenen

Naast de Open-PDC is er een Open-PUB (Nieuwsberichten) en is de Open-Melding in aanbouw. In het Open Webconcept staat praktisch samenwerken met gemeenten en leveranciers centraal om zo doorontwikkeling, flexibiliteit en continuïteit te realiseren. Het uiteindelijke doel is om te zorgen voor een innovatieve en goedkope digitale dienstverlening. De uitgangspunten van het Open Webconcept sluiten hiermee aan op het VNG-gedachtegoed rond het programma Samen Organiseren en de Common Ground-architectuur.

Om de samenwerking en verdere ontwikkeling van het concept te bekrachtigen tekenden de vier gemeenten op 8 november vorig jaar een verklaring. Daarin hebben ze afspraken gemaakt over het beheren van de bouwstenen, zodat deze veilig beschikbaar blijven voor andere gemeenten en leveranciers. De gemeente Stichtse Vecht heeft een aansluiting in voorbereiding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed initiatief

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-09T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.