UWV wijzigt ict-organisatie ondanks or-bezwaren

Ondernemingsraad vecht besluit aan bij Ondernemingskamer

Dit artikel delen:

Foto: JPstock (Shutterstock.com)

Ondanks bezwaren van de ondernemingsraad (or) volhardt de top van UWV in het plan de verschillende bedrijfsonderdelen meer ict-verantwoordelijkheid te geven. Over deze zogeheten IV-transitie wordt al jaren gebakkeleid.

Het besluit om de reorganisatie door te zetten zonder de steun van de or, staat in een brief die de voorzitter van de raad van bestuur van UWV eerder deze maand aan de or stuurde. De brief is in handen van Computable.

Nieuwe opzet

Met de IV (informatievoorzienings)-transitie beoogt de uitkeringsinstantie haar ict- en aanverwante activiteiten effectiever, efficiënter en wendbaarder maken. Tot dusver moest elke UWV-divisie, zoals Werkbedrijf, Uitkeren en Klant & Service, voor ict-kwesties aankloppen bij de centrale ict-stafdienst.

In het nieuwe plan krijgt elke divisie een eigen ict-afdeling en ict-directeur. Deze persoon rapporteert aan de divisiedirecteur en aan de cio van UWV. Sinds 2013 is Aart van der Vlist de cio van UWV. Hij leidt de stafdienst Concern ICT van de uitkeringsinstantie.

Bakkeleien

UWV bakkeleit al jaren met de ondernemingsraad over het transitieplan en heeft de or niet kunnen overtuigen. Om de or tegemoet te komen, stelde de directie afgelopen november aanpassingen voor. Zoals een gefaseerde herinrichting van de organisatie, waarbij in eerste instantie alleen de twee nieuwe managementlagen worden benoemd en er meer tijd wordt genomen voor de verdere uitwerking van de nieuwe structuur.

‘Tot onze spijt lukte het niet op alle thema’s tot overeenstemming te komen’, concludeert Fred Paling, voorzitter van de raad van bestuur van UWV, in de brief. ‘U kunt zich niet vinden in het compromis’, schrijft hij aan de or. ‘U refereert hierbij aan uw eerdere advies dat u geen organisatieverandering nodig acht en/of te veel zorgpunten ziet.’ Hij vervolgt: ‘Wij kiezen er met ons besluit voor om gecontroleerd en stapsgewijs te veranderen binnen IV, hetgeen ruimte laat voor ontwikkelen, bijsturen en u een belangrijke rol geeft in het verder vormgeven van de organisatie.’

'Te veel mensen verantwoordelijk'

Ondanks de voorgestelde tegemoetkomingen, blijft de ondernemingsraad tegen de op handen zijnde transitie, schreef de or al in januari in een aanvullend advies. In de nieuwe structuur zouden de verantwoordelijkheden bij te veel mensen komen te liggen en de inhoudelijke sturing onduidelijk zijn. Ook mist één verantwoordelijke voor de overdracht tussen de divisies en Concern ICT. ‘Er wordt top-down gestuurd, in onderling gescheiden fases en er is geen bottom-up-inbreng’, staat in het aanvullend adviesdocument.

De ondernemingsraad stapt naar de ondernemingskamer, nu de directie heeft besloten het transitieplan toch door te zetten. Bronnen melden aan Computable dat de ondernemingskamer wordt ingeschakeld omdat de or vindt dat de voorzitter van de raad van bestuur van UWV ‘onvoldoende uitleg heeft gegeven over de ratio achter de IV-transitie’. Volgens de bronnen zijn veel processen binnen UWV al afgestemd op de beoogde organisatiestructuur.

Het is onbekend wanneer de zaak bij de ondernemingskamer dient. In 2008 stapte de or ook naar de ondernemingskamer nadat ze met de directie van UWV niet tot overeenstemming konden komen over een beoogde reorganisatie. Toen besliste de ondernemingskamer dat een deel van de reorganisatieplannen moest worden teruggedraaid.

Opschortingsperiode

Doordat het besluit afwijkt van het advies van de ondernemingsraad geldt een zogeheten opschortingsperiode van een maand. In deze periode mag het besluit nog niet worden uitgevoerd. Evenmin mogen onomkeerbare stappen worden gezet. UWV mag de transitie wel voorbereiden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Een organisatorische hark aanpassen lost "ict-problemen" niet op!

Wanneer hier nu (financiële) brokken van komen , mogen we er dan van uitgaan dat het management erop aangesproken gaat worden op onzorgvuldig handelen? En dat er consequenties aan verbonden gaan worden? Wanneer er niemand in staat is om die transitie juist te duiden, hoe groot is dan de kans van slagen? Je hoeft niets van IT begrepen te hebben dat hiermee duidelijk is, dat er in de kern iets structureel fout zit. Zucht!

Ik moest vooral denken aan het woord silo. Lees je overigens nooit meer, dat is uit. Maar als ik het goed begreep gaan het UWV haar ICT opsplitsen naar UWV divisie. Iedere silo zijn eigens ICT. Of dat nou verstandig is, ICT lijkt me echt iets wat over afdelingen en divisies heenloopt. Dat wordt steggelen geblazen, begrijp de OR wel als ze zeggen, onduidelijkheid troef. Het meest verwonderd was ik nog wel over het bedrag van deze operatie: 500 miljoen. Hoe kan je dat nou inschatten zo een bezopen hoog bedrag. We gaan het eens even helemaal anders doen. Rene Veldwijk, doe er wat aan of zeg er iets van!

Wel zelfsturende silos he, dat klinkt al veel moderner. Met twee extra managementlagen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-27T11:58:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.