RVO verliest investering van 1 miljoen in gamebedrijf

Ieren kopen voor een prikkie failliet GetSocial op

Dit artikel delen:
Afname

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verliest honderdduizenden euro’s na het verstrekken van een innovatiekrediet aan gamebedrijf GetSocial uit Den Haag. Het bedrijf was genoodzaakt faillissement aan te vragen, waarna het voor slechts 170.000 euro is verkocht aan het Ierse Keywords Studios. Dit geld gaat naar RVO. Naar de rest van het miljoen kan de dienst fluiten.

GetSocial, opgericht in 2012, biedt gamers de mogelijkheid om sociale interacties te onderhouden met elkaar en elkaars vrienden. De Haagse onderneming kreeg de afgelopen jaren kapitaalinjecties van onder meer Astor Participaties en Novamedia van Boudewijn Poelmann, bekend van de Nationale Postcode Loterij. Volgens RTL Z is er in totaal bijna 9 miljoen euro geïnvesteerd.

Uit het faillissementsverslag, dat op 11 maart 2019 openbaar werd, blijkt echter dat het bedrijf jarenlang verliesmaakte. In 2016 was dit twee miljoen euro, in 2017 120.000 en in 2018 zelfs 960.000. In dat jaar werd ook voor het eerst een omzet behaald van zo'n 123.000 euro.

RVO forceerde faillissement

"Het overnamebedrag van 170.000 euro is een schijntje in vergelijking met de miljoeneninvesteringen die GetSocial e afgelopen jaren ontving."

Curator Stephanie Mosterd schrijft in het verslag dat het bedrijf meer geld nodig had om de software te ontwikkelen, produceren en verkopen. Doordat bestaande investeerders weigerden opnieuw geld in GetSocial te steken, zocht GetSocial naar een partij die dit wel wilde en de onderneming wilde overnemen.

Uit het verslag blijkt dat een beoogde overname uiteindelijk stuk liep door een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze dienst had namelijk een innovatiekrediet van ruim één miljoen euro verstrekt voor de ontwikkeling van de software, en had die software daardoor in onderpand gekregen. Om een redding, en dus verkoop, van GetSocial mogelijk te maken, moest RVO toestemming geven en de schuld grotendeels kwijtschelden. Omdat dat laatste neerkomt op staatssteun, ging de subsidiegever niet akkoord. Daardoor kon GetSocial niet anders dan het faillissement aanvragen.

Curator Mosterd verkocht het bedrijf vervolgens aan het Ierse gamebedrijf Keyword Studios. Dat moest slechts 170.000 euro neerleggen. Dat bedrag ging grotendeels naar RVO. Die ziet door het faillissement uiteindelijk nog steeds bijna één miljoen euro aan belastinggeld in rook opgaan. 

Sociale interactie in games

Kersverse eigenaar Keywords voegt overigens de technologie van GetSocial toe aan zijn portfolio. Concreet gaat het op de cloudoplossingen AS Analyser (geautomatiseerde GDPR-compliancetests voor Android- en iOS-apps), Yokozuna Data (analytics en machine learning cloudplatform dat individueel gamersgedrag voorspelt), XLOC (content management system voor videogamelokalisatie) en Conform (3D-visualisatiesoftware voor in games). Alle twaalf engineers, ceo Jeroen Bouwman en coo en oprichter Viral Patel gaan over naar Keywords.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-22T13:37:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.