UWV stelt invoering ict-transitie uit

RvB en OR uitkeringinstantie gaan met elkaar in gesprek

Dit artikel delen:

Het UWV stelt de invoering van het plan om de verschillende bedrijfsonderdelen meer ict-verantwoordelijkheid te geven, tijdelijk uit. Omdat deze IV-transitie al jaren inzet van gebakkelei is, hebben de raad van bestuur en de ondernemingsraad nu naar elkaar toe uitgesproken om met elkaar hierover in gesprek te gaan alvorens de knoop door te hakken.

Dit schrijft Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in een Kamerbrief naar aanleiding van berichtgeving in diverse media, waaronder Computable, over de onderlinge vete tussen de raad van bestuur en de ondernemingsraad bij het UVW over de ict-plannen.

IV-transitie

Centraal bij de ruzie staat de IV (informatievoorzienings)-transitie. Hiermee beoogt de uitkeringsinstantie haar ict- en aanverwante activiteiten effectiever, efficiënter en wendbaarder maken. Tot dusver moest elke UWV-divisie, zoals Werkbedrijf, Uitkeren en Klant & Service, voor ict-kwesties aankloppen bij de centrale ict-stafdienst. In het nieuwe plan krijgt elke divisie een eigen ict-afdeling en ict-directeur. Deze persoon rapporteert aan de divisiedirecteur en aan de cio van UWV.

Sinds 2013 is Aart van der Vlist de cio van UWV. Hij leidt de stafdienst Concern ICT van de uitkeringsinstantie.

Koolmees stelt, hoewel de raad van bestuur en de ondernemingsraad beide overtuigd zijn van de noodzaak van de IV-transitie, dat laatstgenoemde nog zorgen heeft over de exacte invulling van het veranderingstraject. ‘Zo wil de raad van bestuur een aantal functiehouders in de ketens benoemen om de ketensturing te bevorderen. De ondernemingsraad ziet het anders en stelt voor om de ketensturing zonder benoemingen te verbeteren.’

UWV beslist zelf

De minister benadrukt in zijn schrijven dat het UWV als zelfstandig bestuursorgaan mag bepalen hoe het zijn directie indeelt. Wel geeft hij dat dat het UWV zich extern heeft laten adviseren, onder andere door Twynstra Gudde en Gartner.

De minister geeft ten slotte aan dat de raad van bestuur ook zelf onderzoek heeft uitgevoerd. Ook zijn er referentiebezoeken gebracht aan zowel publieke als private organisaties om te leren van de kennis en ervaring die daar is opgedaan met de implementatie van dergelijke processen (ING, Belastingdienst, DUO). Verder verklaart hij dat cio van UWV (Aart van der Vlist, red), participeert in het CIOberaad en het cio-overleg van de Manifestgroep waarin onderling kennis wordt uitgewisseld over informatieplanning, IV-governance en relevante ontwikkelingen op het terrein.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-16T11:13:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.