Ambtelijke fusie zit e-facturatie in de weg

5 procent van overheden nog niet klaar voor elektronische facturatie

Dit artikel delen:

Overheidsorganisaties moeten per vandaag elektronische facturen (e-facturatie) kunnen ontvangen en verwerken. 85 procent van de Nederlandse overheden heeft deze deadline gehaald. Nog zo’n tien procent denkt dit in de zomer gereed te hebben. Vijf procent van de overheden is nog niet klaar hiervoor. Ze geven een ambtelijke fusie of een herindelingsvraagstuk als reden op.

Dat blijkt uit recent onderzoek van Pianoo. Die instelling, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), houdt een monitor bij van de implementaties van e-facturatie bij organisaties die wettelijk verplicht zijn om e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken. Het gaat om aanbestedende overheidsdiensten, zoals gemeenten, provincies en waterschappen.

In 2018 heeft staatssecretaris Raymond Knops (BZK) alle mede-overheden aangeschreven met het verzoek om implementatie van e-facturen. Nu blijkt de meerderheid (85 procent) klaar te zijn voor e-facturatie. Voor vijf procent is de realisatie hiervan nog toekomstmuziek. Zij verwachten op de korte termijn niet gereed te kunnen zijn vanwege een ambtelijke fusie of een herindelingsvraagstuk. De resterende tien procent verwacht voor de zomer klaar te zijn. Zij hebben vanwege praktische redenen een uitloop op het implementatieproces.

Simplerinvoicing

De Rijksoverheid (via Digipoort) en vrijwel alle provincies, gemeenten en waterschappen zijn aangesloten op Simplerinvoicing, een (inter)nationaal transportnetwerk van dienstverleners met koppelingen tussen verzenders en ontvangers van e-facturen. Via dit netwerk kan het bedrijfsleven elkaar ook onderling bereiken.

Daarnaast meldt de overheid dat in veel financiële pakketten e-factuurmodules zijn ingebouwd. ‘Hierdoor is e-factureren geschikt voor zowel grote bedrijven met grote financiële systemen als zelfstandigen en het midden- en kleinbedrijf.’

E-facturatie

Een e-factuur is een digitaal xml-bestand (geen pdf) dat elektronisch wordt verstuurd vanuit een boekhoudpakket of via een e-factuurportaal. Dit wordt vervolgens automatisch verwerkt door het financiële systeem van de ontvanger. E-facturatie voorkomt fouten bij de verwerking, is kostenbesparend en maakt kortere betaaltermijnen mogelijk. Bovendien loopt het energieverbruik en de milieubelasting terug.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-18T09:51:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.