Veel aandacht voor digitalisering bij EU-verkiezingen

Ict-standpunten van Nederlandse partijen voor Europese verkiezingen

Dit artikel delen:
Europa

Nederlandse partijen hebben voor de Europese verkiezingen van vandaag volop aandacht voor digitalisering. Ze pleiten voor investeringen in innovatie, willen de machtspositie van techgiganten terugbrengen en hebben behoefte aan eerlijke concurrentie. D66 en VDD hebben bovendien een digitaliseringsdossier in hun verkiezingsprogramma opgenomen.

Nederlandse partijen bespreken in hun programma’s veelal dezelfde thema’s. Belangenorganisatie Nederland ICT concludeert dat er op Europees niveau volop aandacht is voor digitalisering. ‘We zijn benieuwd naar de aanpak van het uiteindelijke parlement. Als Nederland ICT houden wij ons op Europees niveau bezig met een groot aantal dossiers, en we gaan de komende periode zeker met hen in gesprek hierover.’

Computable zet de meestvoorkomende thema’s op het gebied van digitalisering, innovatie en technologie op een rij.

Innovatie

De meeste Nederlandse partijen willen dat er wordt geïnvesteerd in innovatie. Zo wil SP dat de uitgaven aan research & development over de volle breedte omhoog gaan, zegt GroenLinks dat overheden meer moeten geld uittrekken voor innovatie en onderzoek en wil de VVD dat Europa investeert in de digitale infrastructuur, bijvoorbeeld om 5G te realiseren.

De partijen zetten veelal in op de samenwerking en kennisuitwisseling tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. GroenLinks wil bijvoorbeeld ook de eindgebruiker betrekken bij de ontwikkeling van innovaties. ‘Burgers zijn niet alleen maar eindconsumenten maar ook maker. Zo zorgen we ervoor dat innovatie zich richt op de grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan zoals de overgang naar een circulaire, klimaat neutrale economie en de ontwikkeling van betaalbare medicijnen.’

Techgiganten en concurrentie

Nederland vreest voor machtsmisbruik van techgiganten, veelal afkomstig uit de VS en China. D66 wil dat de Europese Unie actief maatregelen neemt om machtsmisbruik te voorkomen. Dit kan door het beter beschermen van de consument en kleinere bedrijven en het stimuleren van concurrentie in Europa. Zo pleit het bijvoorbeeld voor één digitale Europese markt waarin bedrijven, zoals startups, internationaal kunnen groeien. Hier is wel de benodigde wet- en regelgeving voor gewenst.

VDD wil juist weer een licentie binnen Europa creëren waarmee startups actief kunnen zijn in alle landen en GroenLinks stelt juist dat er scherpe mededingingsregels nodig zijn om de macht van techgiganten aan banden te leggen

Ict-banen

CDA stelt dat de toekomst wordt vormgegeven door nieuwe technologische ontwikkelingen en digitalisering, wat nieuwe banen oplevert. De partij wil zich sterk maken voor meer ‘made in Europe’, zodat de ontwikkeling en productie van de nieuwe ideeën in Europa gebeurt. Dan leveren ze hier ook banen op.

De PvdA wil een Europese vacaturebank zodat mismatches tussen vraag en aanbod zijn te omzeilen. Een tekort aan bijvoorbeeld technisch geschoold personeel in het ene land is te verhelpen door een overschot in het andere. SP wil de aansluiting van (v)mbo’ers beter afstemmen op het bedrijfsleven zodat het tekort aan geschoold personeel het hoofd is te bieden.

Privacy en data

Volgens PvdA moet de EU zich maximaal inzetten voor de bescherming van privacy, zowel on- als offline. Persoonsgegevens zijn en blijven eigendom van de persoon, onafhankelijk van de locatie waar deze worden opgeslagen. Iedereen heeft altijd recht op inzage, om informatie te laten vernietigen en om verstrekking van gegevens aan derden te verhinderen. Ook wil de partij dat nieuwe regelgeving wordt getoetst op privacybescherming en informatievrijheid.

VDD wil ook dat burgers de baas over eigen data worden. Ze willen dat zij bewust kunnen bepalen wat er met hun data gebeurt, dat het eenvoudig wordt om persoonsgegevens te vernietigen en dat er een duidelijke procedure komt wanneer bedrijven persoonsgegevens onrechtmatig gebruiken.

Cybercrime

VDD zet in op de weerbaarheid tegen cyberaanvallen. De partij wil dat Europese landen hun cybercapaciteit versterken door te investeren en samen te werken en wil het dat ook digitaal bewijs uit het buitenland geldt om criminelen strafrechtelijk te vervolgen. Bovendien vraagt het om een certificatiesysteem voor internet of things.

CDA wil ook dat de landgrenzen voor de aanpak van cybercrime vervagen.‘Door een sterkere rol voor Europol en meer mogelijkheden om gegevens in databases op te nemen, kunnen we veel sneller online criminaliteit ontdekken en aanpakken', aldus de christendemocraten.

Auteursrecht en ehealth

Andere aandachtspunten in de verkiezingsprogramma's zijn de modernisering van het auteursrecht. Zo stelt de D66 dat deze niet is ingericht op de digitale samenleving. De partij wil dit moderniseren en in Europa harmoniseren, zodat de gebruiker centraal staat.

De SP benadrukt dat eHealth enkel ter ondersteuning van het personeel of in aanvulling op de zorgverlening mogen zijn en dat dit nooit een aanleiding mag zijn om de menselijke maat in de zorg te laten varen of om bezuinigingen te rechtvaardigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-23T11:59:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.