Adviesraad UWV krijgt zwaardere ict-portefeuille

Audit Advies Committee krijgt externe onafhankelijke voorzitter

Het Audit Advies Committee (AC) van het UWV moet zich meer gaan richten op ict en wordt versterkt met een externe onafhankelijke voorzitter. Het comité, dat bestaat uit vijf leden buiten de uitkeringsinstantie, kan indien nodig in contact treden met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Dit meldt minister Koolmees van het departement in een Kamerbrief.

Een woordvoerder van het UWV geeft aan dat de uitkeringsinstantie het nieuwe adviescollege in september 2019 ingericht wil hebben. ‘Zowel de voorzitter als de leden hiervan zijn nog niet bekend. Tot die tijd blijft het huidige AC (oude stijl) bestaan. De externe leden hiervan zijn nu nog oud-UWV-cio Frans Haverkamp en Hans Ouwehand. Het is nu nog niet te zeggen of deze personen ook onderdeel uit gaan maken van het AAC.’ 

De zegsman geeft verder aan dat momenteel in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt gewerkt aan een profiel waar de voorzitter van de commissie aan moet voldoen. Op de vraag waar het comité wat ict betreft specifiek op gaat focussen, geeft hij aan dat dit ‘afhankelijk is van de risico-inschatting van de leden’.

Gebrekkige ict

Het UWV ligt al jaren onder vuur in verband met de gebrekkige ict en de gevolgen hiervan. Recent was bijvoorbeeld in het nieuws dat het UWV bedragen stortte op de rekening van veroordeelden nadat die in de cel zijn terechtgekomen. Dit is tegen de wet, die bepaalt dat gedetineerden geen recht hebben op een uitkering. Nieuwsuur meldde dat het UWV de detentiemeldingen verwerkt met een sterk verouderde database en dat processen onvoldoende worden bewaakt.

Ook bleken volgens de NOS misstanden groter dan tot nu toe bekend was. Zo stonden computers van het UWV ongemerkt jarenlang uit, waardoor grote aantallen uitkeringen ten onrechte zijn verstrekt aan gedetineerden.

In zijn Kamerbrief meldt Koolmees dat er meer focus komt op logging en monitoring en dat er extra vergelijkingen worden uitgevoerd. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Doe eens gek, toon eens lef, en maak Veldwijk voorzitter of in ieder geval lid van dit nieuwe adviescollege.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-02T13:34:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.