Nieuwe Tilburgse hub knoopt Midden-Brabant aan elkaar

Tilburg Fiber Exchange officieel geopend als 'open, onpartijdige en onafhankelijke marktplaats'

Dit artikel delen:
Glasvezel

In Tilburg is de Tilburg Fiber Exchange (TiFX) officieel in gebruik genomen. Het open platform fungeert als het knooppunt voor glasvezelconnectiviteit in Midden-Noord-Brabant en moet dienstenaanbieders, netwerken en afnemers koppelen en met elkaar verbinden.

De hub is een participatieproject van gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant, maar valt onder het operationeel beheer van glasvezelnetwerk Breedband Tilburg. De exchange en Breedband Tilburg zijn weer in eigendom van non-profitorganisaties in de regio.

Schakel

Nu steeds meer organisaties en bedrijven processen en diensten digitaliseren, groeit de vraag naar betrouwbare platformen waar partijen elkaar kunnen vinden. In dit licht moet de TiFX zich ontpoppen als knooppunt voor breedbanddiensten - zoals internet en telefonie - in Midden-Brabant en daarmee als de schakel tussen lokale, regionale en zelfs landelijke netwerken en dienstenaanbieders. Het platform kent bovendien een open karakter, waarmee klanten en leveranciers de vrijheid hebben in de keuze van koppeling tussen vraag en aanbod.

Onder andere Midden Brabant Glas, Glasnet Kraaiven, Breedband Regio Eindhoven, Dongen, ParkNed, CrosNetworks, Eurofiber en Relined zijn aangesloten op de fiberexchange. Ook koppelt de TiFX met landelijke netwerken zoals Eurofiber, Relined, SURFnet en VodafoneZiggo. Verder is recentelijk een samenwerking met Eindhoven Fiber Exchange gestart en zal de dienstverlening verder worden uitgerold.

Mijlpaal

Oscar Dusschooten, wethouder van de gemeente Tilburg, noemt de opening van de TiFX een belangrijke mijlpaal voor de regio. ‘De TiFX maakt betere verbindingen met de regio Midden-Brabant mogelijk.' De gemeentebestuurder is er het meest trots op dat het knooppunt in de toekomst nieuwe zorgdiensten mogelijk maakt. 'Daardoor krijgen mensen thuis de zorg vanuit het ziekenhuis door bijvoorbeeld monitoring en diagnose op afstand.’

De TiFX moet dezelfde rol krijgen voor westelijk Noord-Brabant als onderdeel van de zogenaamde BrabantRing. Dit project bestaat uit meerdere glasvezelringen in de provincie ter verhoging van de glasvezelconnectiviteit in de vijf grootste steden van Noord-Brabant. Op termijn vinden meer steden en uiteindelijk alle 52 gemeenten in de provincie op de BrabantRing aansluiting, zo is het plan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-04T16:20:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.