België krijgt Europese dwangsom over snel internet

Dit artikel delen:
Aanleg glasvezel

België krijgt door het Europese Hof van Justitie een dwangsom van vijfduizend euro per dag opgelegd. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet deze dwangsom betalen omdat niet voldoet niet aan een Europese richtlijn voor snel internet. Het is de eerste keer het Europees Hof in Luxemburg een lidstaat een dwangsom oplegt bij een eerste veroordeling.

De richtlijn gaat over het gebruik van bestaande infrastructuur van nutsbedrijven om breedbandinternet sneller en goedkoper uit te rollen. Door bestaande leidingen, masten en kasten open te stellen zouden internetverbindingen sneller en goedkoper aan te leggen zijn. De richtlijn dateert van 2014 en moest ten laatste in 2016 nationale wet zijn.

Brussel heeft één heel specifieke paragraaf nog niet omgezet in een wet. Daarin staat dat netwerkexploitanten hun infrastructuur voor verificatie moeten openstellen voor bedrijven die netwerken willen aanleggen. De hoofdstad ging er van uit dat dit een federale bevoegdheid was waar zij niks mee te maken had.

Europa begon daarop een inbreukprocedure bij het Europees Hof en dat besliste dat België inderdaad in gebreke was gebleven. Het BIPT gaat nu de zaak onderzoeken en moet uitmaken wie bevoegd is en hoe het probleem zo snel mogelijk kan opgelost worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-10T10:06:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.