Kabinet maakt van ai een topprioriteit

Dit artikel delen:

Kunstmatige intelligentie (ai) krijgt de komende twaalf maanden topprioriteit in Nederland. Het kabinet maakt samen met publieke en private partijen daartoe een strategisch actieplan. Dat staat in de voortgangsrapportage en actualisatie van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie.

Het strategische actieplan ai verschijnt na deze zomer en vestigt onder meer de aandacht op onderzoek en innovatie. Tussen 2020 en 2023 worden ongeveer twintig ai-onderzoekslabs van bedrijven en overheden gerealiseerd bij Nederlandse universiteiten. Negen labs zijn nu al in bedrijf.

Het kabinet stelt zich bovendien ten doel om de toepassing van kunstmatige intelligentie in het mkb te versnellen. Europawijd wordt hiervoor een netwerk van expertisecentra opgezet. Het plan sluit aan bij de oproep van de Europese Commissie aan EU-lidstaten om met een eigen ai-strategie te komen.

Vertrouwen

Daarnaast gaat het kabinet meer aandacht schenken aan het verantwoord delen van data, het scheppen van vertrouwen in ai en het geven van het goede voorbeeld door de overheid. Vertrouwen is volgens het kabinet namelijk een belangrijk thema bij kunstmatige intelligentie. Inclusiviteit, transparantie en uitlegbaarheid van algoritmen spelen daarbij een hoofdrol.

Behalve met het actieplan komt het kabinet ook met een beleidsplan voor ai, publieke waarden en mensenrechten. In voorbeeldprojecten in diverse sectoren worden de principes voor mensgerichte ai uitgewerkt. Het doel daarvan is de ontwikkeling van een gemeenschappelijke kennisbasis over dit onderwerp.

Andere prioriteiten

Naast kunstmatige intelligentie geeft het kabinet de komende twaalf maanden prioriteit aan andere digitale thema's: beschikbaarheid en benutting van data, digitale inclusie en vaardigheden, digitale overheidsdienstverlening, (5G-)connectiviteit en digitale weerbaarheid.

De huidige voortgangsrapportage en actualisatie heeft betrekking op de Nederlandse Digitaliseringsstrategie die het kabinet in juni 2018 presenteerde. Het was destijds de eerste keer dat kabinetsbrede ambities en doelstellingen werden geformuleerd op het vlak van digitalisering. Voordien waren deze per ministerie en sector geformuleerd. Ambities hebben betrekking op verantwoorde digitale innovatie, inclusiviteit en vertrouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed plan! Komt er mogelijk eindelijk goed beleid uit Den Haag!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-10T15:51:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.