Kaspersky snapt overheidsban nog steeds niet

Antivirusleverancier begrijpt niet waarom overheden zijn producten niet mogen gebruiken

Dit artikel delen:

Martijn van Lom is general manager Noord-Europa bij Kaspersky en reageert op Grapperhaus' weigering om de overheidsban te heroverwegen (foto: Kaspersky)

Voor Kaspersky is het nog steeds onbegrijpelijk dat Nederlandse overheidsinstanties zijn antivirusproducten niet meer mogen gebruiken. De leverancier vindt dat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) geen helderheid geeft, zelfs niet in zijn nadere toelichting.

'We hebben gevraagd om nadere toelichting op het besluit van de overheid in mei 2018 om de antivirussoftware van Kaspersky uit te faseren', meldt Martijn van Lom. Hij leidt de Noord-Europese activiteiten van de softwareleverancier.

'Opnieuw geeft minister Grapperhaus geen helderheid waar wij die transparantie wel bieden. Onze producten zijn alleen maar beter geworden. Wij bieden inzage in broncodes en procedures.' Volgens Van Lom heeft een recente externe audit uitgewezen dat Kaspersky-software 'weerbaar is tegen achterdeuren en andere spionageactiviteiten'.

De minister liet gisteren weten geen aanleiding te zien om het besluit te heroverwegen. 'Ik ben nog steeds van oordeel dat het gebruik van de antivirussoftware van Kaspersky mogelijke risico’s voor de nationale veiligheid heeft', schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Uit voorzorg

"Opnieuw geeft minister Grapperhaus geen helderheid"

Vorig jaar mei besliste de overheid haar samenwerking met Kaspersky uit voorzorg te verbreken en het gebruik van de software uit te faseren. Gezien de Russische oorsprong van het bedrijf en de kans op spionage door de Russen, achtte men de kans groot dat data van het Rijk in verkeerde handen vallen.

Afgelopen maart verzocht de leverancier minister Grapperhaus zijn besluit te heroverwegen omdat deze op onjuiste aannames zou zijn gebaseerd. Het gaat daarbij vooral om de aannames over de mogelijke invloed van de Russische overheid. Om van zijn Russische imago af te komen, verhuisde de onderneming vorig jaar zijn hoofdkantoor van Moskou naar Zürich. Ook werd afgelopen mei een zogeheten transparancy center in Madrid geopend. Zoals gemeld, ziet de minister een heroverweging niet zitten.

Rechter

Kaspersky waarschuwde in maart bovendien naar de rechter te stappen als de relatie met de Nederlandse overheid verder zou verslechteren. In een rechtszaak zou het bedrijf de onrechtmatigheid van de door de overheid opgelegde ban laten toetsen. Van Lom meldt nu niets over een eventuele gang naar de rechter.

Wel merkt hij op dat de rijksoverheid geen direct gebruikmaakt van Kaspersky-software. Dit is voor D66-Kamerlid Kees Verhoeven aanleiding voor Kamervragen aan de minister. Hij wil weten hoe het zit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-17T10:39:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.