DUO overtreedt AVG via e-mailtracking

Dit artikel delen:
e-mail

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft aan zijn e-mailverkeer naar studenten zogeheten trackingsoftware toegevoegd. Hiermee overtreedt de overheidsinstelling, die onder meer studiefinanciering verzorgt, de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat meldt de Volkskrant. De instelling is voorlopig gestopt met het versturen van e-mails met deze volgsoftware.

De Volkskrant schrijft dat DUO trackingsoftware gebruikt om het aantoonbaar te maken dat studenten belangrijke informatie tijdens een wijzigingsproces heeft ontvangen. Dat wil de instelling tijdens een rechtszaak als bewijs gebruiken. De trackingsoftware van DUO legt vast of iemand een nieuwsbrief opent en vanuit welk ip-adres.

Volgens de krant, die navraag heeft gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en een privacy-advocaat, overtreedt DUO hiermee de AVG. Volgens die wet mogen organisaties data via volgsoftware verkrijgen, zolang deze niet herleidbaar zijn tot een persoon. In dit geval was dat wel zo. 

DUO is inmiddels in gesprek met de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en voorlopig gestopt met trackingsoftware in persoonlijke e-mails.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik neem aan dat er nu een fikse boete volgt?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-07T10:49:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.