Overheid 360°: volop aandacht voor slimme overheid

Dit artikel delen:

'Samen werken aan een slimme overheid' is een belangrijk thema binnen de overheid. Op Overheid 360°, het jaarlijkse congres over informatiemanagement binnen de overheid in Jaarbeurs in Utrecht, is er volop aandacht voor deze ontwikkeling. Er zijn onder andere presentaties over het innovatieprogramma i4Sociaal, nieuwe opensource-initiatieven en de beweging Common Ground. Overheid 360° vindt plaats op 9 oktober as.

Aan het innovatieprogramma i4Sociaal nemen de gemeenten Groningen, Enschede, Deventer, Zwolle, Leeuwarden en Zaanstad deel. Doel is op een snelle manier de dienstverlening op het sociale domein te verbeteren. Samen met it-partner Gemboxx is in een testtraject in zes maanden tijd op scrum-achtige wijze nieuwe functionaliteit ontwikkeld. Voor de gemeente Groningen aanleiding om een officiële aanbesteding voor de vervanging van de applicaties in het sociale domein voor te bereiden.

Tijdens het congres in de Jaarbeurs in Utrecht verzorgt Gemboxx een presentatie over innoveren in het sociale domein. De gemeente Enschede laat in samenwerking met VNG Realisatie in een sessie zien wat er komt kijken bij de pilot tijdelijk werken voor bijstandsgerechtigden.

Stille revolutie

Op het evenement organiseert ict-vakblad én hoofdmediapartner Computable een sessie over de stille revolutie die bij overheden gaande is op het gebied van softwareontwikkeling. Waar het nieuws al jarenlang gedomineerd wordt door mislukte ict-projecten, miljoenenverspillingen en afhankelijkheid van grote leveranciers, is er nu een hoopgevende ontwikkeling waarbij overheden zelf de regie voeren over de ontwikkeling van software. Daarbij worden de voorwaarden geschapen om software van andere overheden te hergebruiken en op bestaande bouwstenen voort te borduren. Delta10, een organisatie die opensourcesoftware voor overheden ontwikkelt, geeft tekst en uitleg over recente initiatieven.

Common Ground

Zowel het i4Sociaal-innovatieprogramma als de opensource-initiatieven passen bij de beweging Common Ground. Doel daarvan is het ontwikkelen van een nieuwe, gemeenschappelijke infrastructuur op basis van opensourcecomponenten voor gemeenteland. Deze beweging lijkt erin te slagen om de 355 gemeenten te laten samenwerken op ict-gebied. Op Overheid 360° gaat Raymond Alexander, managementteamlid bij VNG Realisatie en verantwoordelijk voor het realiseren van de informatiekundige visie Common Ground, in op de laatste stand van zaken.

Congres Overheid 360°

Meer weten over informatiemanagement voor de overheid? Het jaarlijkse congres over informatiemanagement voor de overheid is terug op 9 oktober 2019. Dan vindt Overheid 360° plaats in Jaarbeurs, Utrecht. Deelname is gratis voor medewerkers van gemeenten, provincies en rijksoverheid. Meer informatie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-11T10:12:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.