Kabinet schuift 148 mln per jaar extra naar DUO-ict

Geld wordt ingehouden op compensatie voor loon- en prijsontwikkelingen in onderwijs en onderzoek

Dit artikel delen:
Financiering finance geld

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) krijgt over 2020 148,3 miljoen euro extra budget voor gebruik, onderhoud en vervanging van haar ict-systemen. Het geld wordt ingehouden op de compensatie voor loon- en prijsontwikkelingen in het middelbaar, hoger en academisch onderwijs. Dit blijkt uit de toelichting op de onderwijsbegroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag 2019 bekend werd gemaakt.

Voor de compensatie voor de loon- en prijsontwikkeling (lpo) in de onderwijs- en onderzoekssector was een bedrag van ruim een miljard euro beschikbaar. Dit geld was onder meer bedoeld voor inflatiecorrectie van kosten, lonen en subsidies.

Doordat nu 148,3 miljoen euro terechtkomt bij de ict van DUO, worden de onderwijs- en onderzoekssectoren niet volledig gecompenseerd voor inflatie, schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit geldt ook voor de zogeheten ‘apparaatkosten’, de kosten van het ministerie zelf en haar agentschappen zoals DUO. Het basisonderwijs blijft grotendeels gespaard.

Structurele dekking

Congres Overheid 360⁰

Overheid 360°, het jaarlijks congres over informatiemanagement voor de overheid, vond plaats op 9 oktober 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Computable was hoofdmediapartner. Zie ook: www.overheid360.nl. 

In 2020 zet het kabinet 148,3 miljoen euro uit de lpo-regeling opzij voor de ict bij DUO. Dit bedrag loopt op tot 149,2 miljoen euro in 2024 en verder. Deze bedragen zijn ‘voldoende om de openstaande taakstelling structureel te dekken en om onderhoud en vervangingen van de ict-systemen bij DUO tussen 2019 en 2024 te dekken’, staat in toelichting op de onderwijsbegroting (pdf, pag 25).

Het geld dat op deze manier beschikbaar komt voor de ict bij DUO is aanvullend op de bestaande begroting voor onderhoud en vervanging bij het agentschap. ‘Omdat het kasritme van de problematiek niet aansluit met dat van de dekking is intertemporele compensatie toegepast’, heet het in Haags jargon.

Digitalisering en modernisering

DUO is al enige tijd bezig met verdere digitalisering van de dienstverlening en modernisering van het ict-landschap. In stappen worden oude applicaties vervangen door pakketsoftware, nieuwe systemen of cloudoplossingen. Op middellange termijn kunnen alle oude systemen en platformen daarna worden uitgefaseerd, stond vorig jaar al in de rijksbegroting.

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) voerde in 2016 een toets uit op een van de onderdelen van de ict-modernisering bij DUO. Het betrof de vernieuwing en modernisering van de informatie-uitwisseling tussen de onderwijsinstellingen, DUO en de Onderwijsinspectie. Het toetsingsbureau was positief over de wijze waarop dit project werd uitgevoerd en zag alleen een risico bij de bekostiging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

DUO heeft een zeer slechte naam en dat is zeker niet voor niets. Het zou daarom veel beter zijn om die miljoenen direct onder de studenten te verdelen in plaats van allerlei onnodige of foute boetes te laten sturen.

Dat is veel geld voor een paar servers waarop een webbased applicatie draait. Maar waarschijnlijk dezelfde leverancier als bij het UWV dat kost ook altijd minimaal 100 miljoen.
Tijd om eens naar een andere softwareleverancier over te stappen.

mooi stage-project voor al die ICT-studenten. Maar om ze nu zo een hoge toelage te geven....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-18T14:36:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.