René Veldwijk start UWV-feuilleton op GeenStijl

Dit artikel delen:

René Veldwijk.

Computable-opiniemaker René Veldwijk start op weblog GeenStijl een feuilleton over zijn avonturen bij uitvoeringsorganisatie in de periode 2007 tot minstens 2011. Het eerste deel van 'UWV: Kroniek van een faalfabriek' is inmiddels gepubliceerd.

René Veldwijk heeft vanuit zijn bedrijf Ockham een aantal jaren voor het UWV gewerkt. Volgens Veldwijk is daar alles wat er de afgelopen jaren is misgegaan op ict-gebied direct terug te voeren op de 'schitterende ongelukken' op ict-gebied in de jaren ‘00.

Hij heeft zich de afgelopen jaren opgeworpen als een van de belangrijkste criticasters op het gebied van overheids-ict in het algemeen en het UWV in het bijzonder. Veldwijk schreef hierover talloze stukken, onder andere op Computable.nl, en is ook herhaaldelijk door de Tweede Kamer om advies gevraagd over hoe het voortdurend falen van ict-projecten bij de overheid is te voorkomen.

Veldwijk zegt al langer te hebben rondgelopen met het idee voor een boek over de ict-geschiedenis van het UWV. Maar er was nog te weinig afstand tot dit onderwerp. Die afstand is er volgens hem nu wel. In eerste instantie heeft hij er voor gekozen om een feuilleton te beginnen op GeenStijl om ook een algemeen publiek én politiek Den Haag te bereiken. Het eerste deel is net verschenen: Redden wat te redden valt. De afleveringen ziet hij als complementair aan de stukken die hij voor Computable schrijft.

Veldwijk benadrukt dat de kroniek geen persoonlijke afrekening is, maar vindt dat hij 'een leerzaam, schokkend, schandalig, etc. verhaal te vertellen heb, ook al is het onderwerp ict en komt er geen geweld en veel te weinig seks in voor.' Zijn doel is te laten zien hoe het UWV werkt en waarom het toch zo vaak misgaat bij uitvoeringsorganisaties van de overheid.

Overigens blijft hij voor Computable.nl regelmatig nieuwe opiniestukken aanleveren, ook over het UWV.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wellicht was een boek (hoe lastig de titel ook zou worden) een iets betere keus geweest! Begrijp natuurlijk dat dat veel meer energie van René had gevraagd... ik las de kritische artikelen hier op computable altijd met grote interesse. Of ik nu ga uitwijken naar het feuilleton? Daar zijn de reacties toch ietwat anders gekleurd vermoed ik....

Ik blijf hem hier wel volgen :)

Echter hoop ik wel dat René ook daar een goed en duidelijk beeld kan geven van de fases en daadwerkelijke toestand waarin het informatietechnologies gedeelte van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen zich in bevind! Misschien zelfs zo dat eenieder kan begrijpen waar zulke zaken nou eenmaal mislopen bij onze mooie overheidsorganisaties...

En dat boek, dat zal er vast wel eens van komen..als René daar tijd voor neemt!

Leuk, issie ook gast bij Robert Jensen ?

Ik ben echt gek op cabaret, kijk ook vaak kamerdebatten.
Rene', go for it !

René Veldwijk schetst een eenvoudig beeld in deel 1 van zijn feuilleton, Hans Tromp versus Cees B. geeft namelijk een helder beeld van de verhoudingen binnen UWV. Lezers zullen mijn duiding niet waarderen maar als de gedachten van René in 2007 uit gaan naar zijn verloren gevecht in 2003 met Cees B. dan is zijn objectiveit dus discutabel en verkrijgt zijn feuilleton veel weg van laster. Serieuze journalistiek betekent dat je onderzoek doet naar de feiten, de naam van Cees B. wordt wel voluit in de brief van Ockham Groep aan parlementaire commissie geschreven:

https://ockham.nl/wp-content/uploads/2018/02/20140504-Schrijven-OCKHAM-aan-de-tijdelijke-commissie-ICT-1.pdf

Ik onderschrijf trouwens de duiding van René Veldwijk in zijn brief aan de parlementaire commissie over externen die koninkrijkjes bouwen binnen de overheid alleen lijkt de Ockham Groep hierin dus boter op het hoofd te hebben.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-23T11:48:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.