Doen de Belgen het wéér beter?

Dit artikel delen:
Finish race raceauto blokvlag

In 2005 zorgde het boek ‘Belgen doen het beter' van twee Nederlandse bestuurskundigen voor de nodige discussie binnen ict-overheidsland. Nu, bijna vijftien later, is op het congres Overheid 360° vast te stellen of die voorsprong nog steeds bestaat. De Vlaamse ICT Organisatie voor de lokale overheid (V-ICT-OR) en de prijswinnende gemeente Roeselare geven acte de présence.

Overheid 360° is het jaarlijkse congres over informatiemanagement binnen de overheid in Jaarbeurs Utrecht. Dit jaar vindt het congres plaats op 9 oktober. Het biedt een dag vol presentaties, best practices en masterclasses rondom digitale transformatie, verdeeld over vier subthema’s: informatiestrategie, datagedreven overheid; veilige overheid & samenleving en it outsourcing & cloud computing.

Vlaanderen

Dee editie is er binnen deze thema's ook aandacht voor Belgische initiatieven. Zo lopen er in België, net als in Nederland, een aantal gemeenschappelijke digitaliseringsprojecten. Een voorbeeld is het programma VlaVirGem, de Vlaamse virtuele gemeente.

Eddy Van der Stock, voorzitter van de Linked Organisation of Local Authorities ICT bij de Vlaamse ICT Organisatie (V-ICT-OR) zal in zijn presentatie ingaan op de vorderingen en knelpunten van het programma. Of België hiermee in vergelijking met soortgelijke Nederlandse projecten wederom vooroploopt, is een interessant discussiepunt.

Roeselare

De Vlaamse gemeente Roeselare is in ieder geval al een eind op streek met het aanbieden van digitale gemeentelijke diensten. In haar visie van 'De stad als één service-organisatie' wil Roeselare de muren tussen de gemeentediensten slopen en de diensten samen laten werken binnen één servicedesk-oplossing. Dit betekent dat er voor de klant één portaal is waarin zoveel mogelijk digitaal is te werken, documenten zijn te raadplegen en allerlei aanvragen elektronisch zijn te verwerken.

Op Overheid 360° geeft Geert Sinnaeve, directeur ICT Shared Services Group bij de gemeente Roeselare, tekst en uitleg over het project. De Vlaamse V-ICT-OR beloonde de stad vorig jaar met de Goude Bit, een prijs waarmee de vereniging jaarlijks lokale besturen of administraties in de kijker die investeren in een slimme oplossing.

Congres Overheid 360°

Overheid 360° is volledig ingericht op het geven van antwoorden op de vragen die de gemeenten hebben vanuit hun rol en ambities. Praktijkcases van gemeenten, overheden en marktpartijen zorgen ervoor dat de bezoekers in één dag op de hoogte zijn van alle relevante ontwikkelingen op het gebied van informatiemanagement.

Hoofdmediapartner is Computable. Het ict-vakblad organiseert zelf twee sessies over opensource-initiatieven (met Delta10) en over ketenautomatisering en basisadministraties (met René Veldwijk).

Voor wie: medewerkers van gemeenten, provincies, rijksoverheid en andere overheidsinstellingen die zich bezig houden met informatiemanagement. Overheid 360° is bedoeld voor de gehele organisatie, voor zowel bestuurders als beleidsmedewerkers, specialisten, hoofden en uitvoerend ambtenaren.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-26T10:03:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.