Ministeries willen tech-innovatie stimuleren

Dit artikel delen:

Technologische ontwikkelingen voltrekken zich in een hoog tempo en de overheid heeft moeite om dat tempo bij te houden. Via TechNovember willen ministeries anticiperen op deze nieuwe technologische ontwikkelingen en de volgende stap zetten naar een structurele benadering om dit toe te passen binnen de overheid. Tijdens twaalf deep dives vertellen wetenschappers over een specifieke technologie en de concrete toepassingen hiervan.

Initiatiefnemers voor TechNovember zijn de ministeries van Justitie en Veiligheid (JenV) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met de Rijks Innovatie Community TechNovember.

‘Technologische ontwikkelingen bieden de overheid enerzijds kansen om haar taken beter uit te voeren. Anderzijds kunnen er ook nieuwe dreigingen uit voortkomen, waarop de overheid tijdig moet inspelen’, vertelt Christiaan van den Berg van het Innovatieteam van JenV.

‘Het is uiteraard niet zo dat de overheid nu stilstaat,’ vult Wouter Fellendans, adviseur van de chief information officer van het ministerie van BZK, aan. ‘Maar we willen als overheid beter anticiperen op nieuwe ontwikkelingen en sneller reageren. De departementen BZK en JenV kunnen hierbij veel van elkaar leren. Vandaar dat we samen TechNovember organiseren.’

Deep dives

Gedurende de maand november worden er twaalf deep dives (kennissessies) georganiseerd. Tijdens deze sessie gaat een wetenschapper in op een specifieke technologie, zoals spraakherkenning, quantumcomputers of blockchain. Er is gekozen voor technologische ontwikkelingen die voor beide ministeries (JenV als BZK) interessante toepassingen (kunnen) hebben.

Daarna laten een of meer (uitvoerings)organisaties zien hoe zij deze technologie concreet toepassen in hun werk en welke nieuwe toepassingsmogelijkheden zij zien voor de toekomst. De sessie wordt afgesloten met een discussie over de betekenis van deze nieuwe technologie en de haken en ogen die aan het gebruik ervan zitten.

In de deep dives komen niet alleen de voordelen van nieuwe technologieën aan bod, maar ook de risico’s en de impact op de samenleving. Volgens Van den Berg (JenV) loopt deze eerste TechNovember daarmee vooruit op het proces dat beide ministeries voor ogen staat: relevante ontwikkelingen in een vroeg stadium signaleren, samen met beleid, uitvoering, wetenschap en bedrijfsleven leren over de kansen, risico’s en de impact op de samenleving.

De aftrap van TechNovember vond plaats op maandag 4 november in het Auditorium BZK aan de Turfmarkt in Den Haag. Als deze eerste TechNovember voor JenV en BZK aanslaat, willen de ministeries er een jaarlijks evenement van maken en er ook méér ministeries bij betrekken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-07T10:41:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.