Mkb ageert tegen WTO-overeenkomst

Dit artikel delen:

Belangenverenigingen van het Europese mkb en starters zien ernstige problemen in de verlenging van de WTO-overeenkomst (World Trade Organisation). De Verenigde Staten dreigen het eigen mkb opnieuw voorrang te verlenen en Europa buiten te sluiten.

“Als het de Europese overheid ernst is met het Lissabon-akkoord moet er nu iets gedaan worden”, stelt Wouter Deelman, lid van de EU-adviesraad voor starters en directeur van ThreeFive Photonics. “Volgens de Lissabon-agenda moeten we in 2010 concurrerend zijn. Daar hebben we nog maar vijf jaar voor.”

 

Een groot deel van dat streven steunt op ict en innovatie daarin. Deelman roept overheden op een breed Europees programma op te zetten om innovatie te stimuleren. Dit initiatief loopt parallel met soortgelijke acties in andere Europese lidstaten. “Wij zeggen nu: word wakker, je mist een kans.” 

In Genève wordt sinds twee weken onderhandeld over verlenging voor tien jaar van het WTO-akkoord uit 1995. “Als we nu niks doen, heeft de Europese Unie de komende tien jaar geen toegang tot de Amerikaanse markt.” Deelman vertelt dat al contact is gezocht op zowel nationaal als Europees overheidsniveau. Het ministerie van Economische Zaken deelt in een informele reactie mee dat het geen nationale kwestie is: Nederland laat zijn positie in de WTO over aan de EU. Brussel stelt juist dat het geen signalen vanuit de lidstaten heeft ontvangen. “Vandaar nu onze oproep.”

Meer over dit onderwerp in de Computable van 24 juni 2005

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-24T10:25:00.000Z Jasper Bakker