Nederland en Singapore delen blockchains en data

Dit artikel delen:

Op het gebied van dienstverlening in de publieke sector, het ontwikkelen van gezamenlijke standaarden en het delen van blockchains en data gaan Nederland en Singapore intensiever samenwerken. Dit is het resultaat van het bezoek van een Nederlandse techdelegatie aan het Aziatische land.

Op overheidsniveau gaat een gezamenlijke werkgroep aan de slag om digitaliseringsvraagstukken op te lossen, met name als het gaat om de dienstverlening in de publieke sector. Singapore is volgens de Nederlandse overheid op dit gebied zeer vooruitstrevend en bereid om kennis te delen. Daarnaast is Havenbedrijf Rotterdam samen met de havenautoriteiten van Singapore een project gestart om gezamenlijke standaarden te ontwikkelen, waarmee het mogelijk moet worden om digitaal de eigendomsrechten van ladingpapieren over te dragen. Daarmee kunnen volgens beide havens een enorme papierstroom van handelsdocumenten tussen de beide havens gedigitaliseerd worden. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot een globale standaard.

Daarnaast werd een samenwerking met Opennodes gerealiseerd, om de Singaporese en Nederlandse blockchain-ecosystemen met elkaar te verbinden. Beide partijen gaan ook kennis delen en gezamenlijke blockchainprojecten ontwikkelen. Opennodes is een digitaal platform van bedrijven en overheid.

Digitalisering van de overheid

De delegatie stond onder leiding van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops. Hij stelt dat de missie een springplank is voor verdere samenwerking tussen Nederland en Singapore. Hij roemt met name de organisatie van de digitalisering van de overheid in het land. ‘Met de ervaringen van deze missie wil ik, samen met andere leden van het kabinet, de schouders zetten onder de verdere digitalisering van onze overheidsdiensten. Met respect voor de Nederlandse grondrechten en privacy en een belangrijke rol voor startupbedrijven die de innovatie verder stimuleren.’

De digitaliseringsmissie was gericht op het snijvlak van digitale overheid, veiligheid en economie en bestond uit meerdere deelmissies van Partners for International Business Blockchain, Startup Missie en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Justitie en Veiligheid, Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-15T09:58:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.