2,8 miljoen voor eerste MKB-deals mét ict

EZK stimuleert met 5,4 miljoen euro mkb-innovatie

Dit artikel delen:

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) investeert 2,8 miljoen euro in negen regionale projecten in het mkb. Dat gebeurt in het kader van MKB-deals. Bij de geselecteerde deals is in het actieplan aandacht voor digitalisering en innovatie. Ook menselijk kapitaal en financiering zijn belangrijke thema’s bij de projecten.

De MKB-deals ondersteunen regionale projecten en initiatieven. Het moet kennisdeling over aanpak en methodieken stimuleren en bovendien moet co-financieren bijdragen aan de opschaling van de mkb-projecten. ‘Via deze MKB-deals wil ik samenwerken met regionale partijen die de uitdagingen voor het brede mkb gezamenlijk willen oppakken. Ik wil hiermee bereiken dat het mkb wordt versterkt en dat het goed voorbereid is op ontwikkelingen zoals digitalisering, menselijk kapitaal en innovatie’, licht staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, toe.

Keijzer heeft provincies en gemeenten heb opgeroepen om projecten aan te melden deze voor MKB-deals. Dat leidde tot 28 voordrachten, die zijn beoordeeld op uitvoerbaarheid en betrokkenheid van het mkb. Uiteindelijk zijn negen voorstellen (zie kader), waarin ook digitalisering en innovatie als inhoudelijk thema centraal staat, geselecteerd voor de financiering.

MKB-deals

Een MKB-deal bevat schriftelijke afspraken over wat de regionale publieke partijen (provincies of gemeenten) en het ministerie van EZK gaan doen om het brede mkb te versterken. Die afspraken worden vastgelegd in een convenant.

Het ministerie van EZK draagt aan de MKB-deals bij met kennis en netwerken. Daarnaast biedt het ministerie een financiële bijdrage tussen de 100.000 en 400.000 euro. EZK maakt in totaal 5,4 miljoen euro vrij voor de financiering van de deals. Tijdens deze eerste ronde is 2,8 miljoen euro beschikbaar gesteld. In de eerste helft van 2020 volgt een tweede ronde MKB-deals.

De MKB-deals zijn weer onderdeel van het MKB-Actieplan 2019. Dat plan is door Keijzer opgesteld en voorziet in concrete acties en maatregelen om het mkb te ondersteunen bij toekomstige uitdagingen.

Negen MKB Deals

De negen geselecteerde projecten voor de MKB-deals zijn:

  1. Samen d’ran: verhoging van de Achterhoekse arbeidsproductiviteit (gemeenten in regio Achterhoek)
  2. Bar Innovatie High Five (regio Barendrecht-Albrandswaard-Ridderkerk)
  3. Vernieuwend MKB (gemeenten in regio West-Brabant)
  4. Samen naar een sterker slimmer en groener MKB (provincie Drenthe)
  5. MKB participeert (gemeente Eindhoven)
  6. Innovatie in het kleine familiebedrijf (provincie Limburg)
  7. Family Next (provincie Overijssel)
  8. Toekomstbestendige Maakindustrie in Utrecht–West (provincie Utrecht)
  9. Innoveren en kwalificeren in het MKB in Zuid-Limburg (gemeenten in regio Zuid-Limburg)

Ondernemersverenigingen, werkgeversorganisaties, branches, onderwijs- en kennisinstellingen en regionale samenwerkingsverbanden zijn als regionale partners betrokken bij de projecten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-17T11:45:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.