Uni’s bouwen aan 'internet van vertrouwen'

TU Delft, EUR en UvA willen internetvertrouwen winnen via blockchain

Dit artikel delen:

Internetgiganten Amazon en Google beschikken als tussenpersoon bij online-transacties over onze persoonsgegevens, opgeslagen op hun eigen servers. Om hier verandering in te brengen, komt Sovereignty4Europe met een opensource-alternatief waarin transacties in een blockchain worden vastgelegd. Voor dit internet of trust ontvangen de betrokken partijen ruim drie miljoen euro.

Sovereignty4Europe is een initiatief van TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). In dit project willen de universiteiten een internet-gebaseerd systeem ontwerpen dat transacties opslaat in een blockchain, waarbij personen uniek identificeerbaar zijn. Met dit internet of trust willen de initiatiefnemers het vertrouwen in internet opbouwen, centrale partijen overbodig maken en de domeingrenzen overstijgen van de grote internetbedrijven.

De partijen stellen dat het opslaan en beheer van de persoonsgegevens van online-transacties binnen deze blockchain conform Europese wetgeving moet gebeuren. Daarom wordt, naast de technische ontwikkeling van deze infrastructuur voor vertrouwen, gekeken naar de juridische aspecten van zo’n internet of trust. Dit gebeurt aan de hand van nationale en Europese privacywetten. Bovendien willen de partijen de door hun ontworpen internet of trust testen bij een online-community van vijftigduizend internetgebruikers.

Internetgiganten

Projectleider Johan Pouwelse (TU Delft) stelt dat internetgiganten zoals Amazon, eBay, Google in essentie handelaars in vertrouwen zijn. 'We gaan naar Amazon en eBay als vertrouwde tussenpersoon, en naar Google voor relevante websites. Deze bedrijven slaan vertrouwensgegevens ieder apart op hun eigen servers op. Onze ambitie is om deze door de VS gedomineerde centrale servers te vervangen door een algemeen, non-profit en opensource-alternatief voor een betrouwbare blockchain-economie: een schaalbare en betrouwbare manier om vertrouwen en reputatie bij te houden, zonder een centrale autoriteit en in een open omgeving.’

Sovereignty4Europe ontvangt in totaal 3,3 miljoen euro aan financiering. NWO verzorgt 1,5 miljoen euro. Overige investeerders zijn de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), Holland High Tech, Topsector HTSM en Delft Blockchain Lab TU Delft.

Europa

Het project sluit aan bij de Nederlandse Blockchain Onderzoeksagenda en de Fintech-onderzoeksagenda van het Erasmus Centre for Data Analytics. Ook moet het op Europese bestuurlijke schaal inzichten opleveren. De Europese Commissie (EC) onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een EU Blockchain Infrastructure (EuroChain). Sovereignty4Europe moet hier een bijdrage aan leveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De Big Tech bedrijven zoals Alphabet, Facebook, Amazon, Twitter en Instagram zijn tegenwoordig grotendeels surveillance bedrijven waarbij hun gebruikers onbewust voor vele miljarden aan waarde voor deze bedrijven 'verdienen'. Hierbij zijn er groot afnemers van deze gegevens zoals een Camebridge Analytica e.a. die deze data weer verwerken en de resultaten aan bedrijven verkopen die daar vervolgens mee proberen u en ik over te halen om anders te consumeren, denken en zelfs stemmen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU Delft

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-10T11:05:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.