UWV toetst houdbaarheid fraudebestrijding

Dit artikel delen:

Het UWV bekijkt of zijn systemen om uitkeringsfraude te bestrijden juridisch door de beugel kunnen. Het uitvoeringsinstituut ziet daartoe aanleiding nadat het ministerie van Sociale Zaken door de rechter op de vingers was getikt over het Systeem Risico Indicatie (Syri).

Onderzocht wordt of deze gerechtelijke uitspraak juridische gevolgen heeft voor de werkwijze van het UWV. Een woordvoerder van het UWV heeft dat aan de NOS bevestigd.

In de Syri-zaak vond de rechter dat Syri inbreuk maakt op de privacy van burgers. Het systeem om fraude via uitkeringen, toeslagen en belastingen te bestrijden zou verhoudingsgewijs een te gering maatschappelijk belang dienen. Het ontbreekt bij Syri ook aan voldoende transparantie. De rechter kon ook slecht doorzien hoe de gegevens worden verwerkt en geanalyseerd. Onbedoeld zouden hierdoor discriminerende dan wel stigmatiserende effecten kunnen optreden, vindt de rechter.

Volgens het UWV gaat zijn fraudebestrijding echter minder ver dan bij Syri het geval is, mede omdat het UWV eigen data gebruikt. De uitkeringsinstantie past risico-analyses toe om gesjoemel op te sporen. Sinds de ophef over de grootschalige WW-fraude door Polen is het UWV risicoprofielen gaan opstellen. Vorig jaar is een omvangrijke data-analyse gestart. Bijna een half miljoen uitkeringen zijn door de molen gehaald om verdachte patronen op te sporen. Via data-analyse hoopt het UWV geavanceerde risicoprofielen te kunnen opstellen waardoor fraudeurs eerder tegen de lamp lopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-05T11:10:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.