Raadsleden willen digitale besluitvorming

Dit artikel delen:
Voorzitter hamer

Besluiten van gemeenteraden moeten digitaal kunnen worden genomen zonder dat raadsleden in de raadszaal aanwezig hoeven te zijn. Dan kunnen lokale besturen blijven functioneren tijdens de coronacrisis. De Vereniging van Griffiers doet deze oproep aan minister Raymond Knops van BZK. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunt het verzoek.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden vraagt minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties) om snel tot een wetswijziging te komen. Het initiatief tot deze oproep komt van de Vereniging van Griffiers. De VNG ondersteunt het verzoek. Deze organisaties  constateren dat in veel gemeenteraden en provinciale staten zorgen leven over de continuïteit van vergadering en besluitvorming. Ze willen dat op digitale wijze rechtsgeldige besluiten kunnen worden genomen. 

Een probleem bij digitale beraadslaging en besluitvorming is dat het niet op dezelfde wijze transparant en in de openbaarheid plaatsvindt als een gewone raadsvergadering. Dit probleem kan ondervangen worden  via raadsinformatiesystemen. Die bieden vaak een hoop mogelijkheden bieden voor digitaal vergaderen. Veel gemeenten hebben al zo'n systeem of zijn bezig met de invoering ervan. De Vereniging van Griffiers voert momenteel een inventarisatie uit welke methoden en systemen er in gemeenten worden gebruikt.

De Provinciewet en de Gemeentewet staan het echter nog niet toe dat rechtsgeldige (raads)besluiten op die manier worden genomen. Het PvdA-kamerlid Attje Kuiken vindt dat minister Knops snel met voorstellen tot wetswijzigingen moet komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mijn ervaring met raadsinformatiesystemen is dat deze steeds minder transparant worden, drempel om informatie te krijgen over de besluitvorming wordt steeds hoger. Gelijkertijd zie ik ook steeds minder dualisme doordat de raad als gewillig stemvee achter het college staat. Niemand doet het licht aan in het kippenhok omdat daarmee de bestuurlijke verhoudingen onder druk komen te staan want de ongekozen burgervaders hebben nog teveel macht tijdens een crisis.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-24T14:25:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.