Ict-vernieuwing bij politie in nevelen gehuld

Voormalig Rijks-cio Hans Wanders als adviseur aangetrokken

Dit artikel delen:

Over het tijdpad van de ict-vernieuwing bij de politie valt momenteel niets zinnigs te zeggen. Het kan nog maanden duren voordat er meer duidelijkheid komt over het Programma Vernieuwend Registreren (PVR). Dit programma moet voorkomen dat agenten en rechercheurs telkens weer dezelfde gegevens moeten invoeren.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) moet het antwoord schuldig blijven op vragen hierover vanuit de Tweede Kamer. Het CDA-kamerlid Van Dam had tijdens recent overleg aangedrongen op meer helderheid over de uitfasering van de huidige registratiesystemen, iets waar de politie zwaar aan hecht.

Maar de bewindsman vindt dat de Kamer nog even geduld moet hebben. Het wachten is op de uitkomsten van een onderzoek door Deloitte. Dit adviesbureau onderzoekt momenteel hoe het verder moet met het plan voor een Operationeel Politie Platform (OPP). Het Bureau ICT Toetsing (BIT) vindt dat de opzet hiervan moet worden gestopt of herzien, een standpunt waar Grapperhaus achterstaat. Aanbevolen wordt het uitgangspunt van volledige vervanging los te laten. In plaats daarvan zou moeten worden ingezet op concrete beheersbare vernieuwingen die direct waarde toevoegen.

Ambities

Deloitte heeft opdracht gekregen uit te zoeken hoe deze aanbevelingen in de praktijk kunnen worden gebracht. Dat vergt zeker drie maanden. Hans Wanders (voormalig CIO Rijk) is inmiddels aangesteld om als gedelegeerd opdrachtgever mee te kijken. Zolang Deloitte bezig is, kan Grapperhaus niet zeggen of de ict-vernieuwing in 2024 is afgerond en de huidige registratiesystemen zijn vervangen zoals de politie graag wenst. Ook is onzeker of Grapperhaus tegemoet kan komen aan de wens van de politie om de verouderde Basisvoorziening Handhaving (BVH) in drie jaar uit te faseren. Uit het recent gestarte onderzoek van Deloitte zal moeten blijken of deze ambities haalbaar zijn, schrijft de bewindsman. 

De politie hanteert een ict-uitgavenratio van 70 procent voor beheer en 30 procent voor vernieuwing. Vervanging van verouderde, dure systemen door nieuwe systemen met lagere beheerkosten geeft ruimte voor ict-vernieuwing. Daar wordt overigens bij de hermandad al jarenlang over gesoebat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-01T14:36:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.