Akkoord over spoedwet digitale besluitvorming

Dit artikel delen:
Vergadering

Gemeenteraden en andere decentrale overheden kunnen digitaal besluiten gaan nemen. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de spoedwet digitale besluitvorming.

Digitale beraadslagingen waren al toegestaan, maar het ontbrak nog aan de mogelijkheid rechtsgeldige besluiten te nemen. In eerste instantie geldt de wet tot 1 september met de mogelijkheid om te verlengen. Fysieke vergaderingen zijn en worden echter niet verboden.

Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) is blij dat er door vele partijen hard gewerkt is om deze spoedwet in zo’n korte tijd in werking te laten treden. 'Door de beperkende maatregelen als gevolg van het coronavirus kwamen gemeenteraden, provinciale staten en algemeen besturen van waterschappen vrijwel niet meer bijeen. Het is belangrijk dat het openbaar bestuur juist in deze periode verder kan.'

Voorwaarde is dat de openbaarheid van vergaderingen behouden blijft via een openbare videoverbinding. Daarvoor moet het systeem bij alle leden beschikbaar zijn. Bovendien moeten de leden voor de voorzitter, elkaar en het publiek herkenbaar zijn. In de wet is ook geregeld dat voor benoemingen van wethouders en gedeputeerden is te kiezen voor een vorm van briefstemmen. Dit in verband met de geheimhouding die rust op stemmingen over personen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als er geen Quality of Service op de verbindingen is maar een fair use policy dan kan er geen garantie gegeven worden aan de voorwaarde dat de videoverbinding ten alle tijde openbaar blijft. De afgelopen weken heb ik met regelmaat last gehad van verstoringen zoals wel (stilstaand) beeld maar geen kwalitatief goed) geluid.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-08T10:18:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.