Agentschap Dictu (EZK) zoekt nieuwe baas

Dit artikel delen:

De Dienst ICT Uitvoering (Dictu) van het ministerie van Economische Zaken en Koninkrijksrelaties (EZK) zoekt een nieuwe baas. De huidige directeur, Gerdine Keijzer-Baldé, wordt per 1 mei aanstaande plaatsvervangend secretaris-generaal bij EZK. Voor haar opvolger ligt de schone taak om Dictu structureel in een rustiger vaarwater te krijgen.

Gerdine Keijzer-Baldé was sinds 1 september 2016 algemeen directeur van Dictu. Zij zwaait 1 mei aanstaande af. Inmiddels staat de vacature voor haar post online.

Dictu, een agentschap van het ministerie van EZK, is met 1.400 man een van de grote ict-dienstverleners van het Rijk. De dienst ondersteunt de primaire processen van de ministeries van EZK en LNV, inclusief de daaraan verbonden uitvoeringsorganisaties. Ook levert Dictu diensten aan andere onderdelen van het Rijk, zoals de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De uitvoeringsorganisatie heeft kantoren in Den Haag, Zwolle en Assen.

Dictu telt maar liefst vier directeuren: de algemeen directeur, als voorzitter van de directie, directeur Operatie, directeur Strategie & Cyber Security en directeur Bedrijfsvoering. De algemeen directeur is eindverantwoordelijk voor Dictu.

Wanverhouding

Die nieuwe algemeen directeur krijgt nog een harde dobber aan Dictu. De afgelopen jaren kwam de dienst regelmatig in het nieuws vanwege een te snelle groei, slechtlopende ict-projecten, kostenoverschrijdingen en verouderd ict-landschap. Het maar niet in de cloud krijgen van de werkplekken voor zijn medewerkers is daarvan het bekendste voorbeeld.

Ook de wanverhouding tussen eigen medewerkers (achthonderd) en inhuurkrachten (zeshonderd) is hier tekenend voor. In de vacature staat als een van de opgaven dat er aan een betere verhouding moet worden gewerkt, onder andere door het vaststellen van een nieuw sourcingsbeleid en een betere werving en interne carrièremogelijkheden.

Daarnaast moet de algemeen directeur werk maken van een nauwere samenwerking met andere ict-dienstverleners binnen en buiten het Rijk en de vernieuwing van het portfolio met toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en (big) data.

Verder moet de algemeen directeur de veranderingen in de organisatie in de goede banen leiden. Dictu zit midden in een overgang naar een agile werkwijze. 'Faciliterend leiderschap, aandacht voor ontwikkeling van teams en medewerkers moet in de komende jaren op een hoger volwassenheidsniveau komen,' staat als een van de andere opgaven in de vacature.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-23T14:49:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.