BZK ziet toe op infrastructuur achter e-facturatie

Stichting Simplerinvoicing draagt Peppol-autoriteit over aan de overheid

Dit artikel delen:
Betalen

De Nederlandse overheid gaat toezicht houden op Peppol, de gestandaardiseerde infrastructuur voor uitwisseling van digitale facturen, en deze beheren. Deze taken lagen eerst bij stichting Simplerinvoicing, maar worden per oktober overgedragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Het publieke belang van een veilige en betrouwbare infrastructuur voor e-facturatie vergt een grotere en actievere rol van de overheid, blijkt volgens het ministerie uit onderzoek. De overheid is verplicht om e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken en doet dit via Peppol. 

Peppol (Pan-European Public Procurement Online) is een Europese infrastructuur die door meerdere serviceproviders wordt geleverd volgens een stelsel van gezamenlijke afspraken. Deze hebben betrekking op de beveiliging, betrouwbaarheid en interoperabiliteit van de infrastructuur. Via de infrastructuur kunnen aangesloten organisaties documenten in diverse elektronische formats uitwisselen, zoals in het bij facturen veelgebruikte ubl-formaat.

Toezichthouder

In elke lidstaat ziet een toezichthouder erop toe dat de deelnemers zich aan de afspraken houden. In Nederland is dat tot oktober de private stichting Simplerinvoicing, waarin onder meer Centric, Exact, Moneybird, Pinkroccade, Ricoh en Visma deelnemen. Vanuit de overheid zijn het ministerie van Economische Zaken en dienstverlener Logius erbij betrokken.

Om e-facturatie ook in de toekomst veilig en betrouwbaar te laten verlopen, neemt BZK de beheer- en toezichttaken over van Simplerinvoicing. Dit gebeurt volgens beide partijen in goed overleg. Ze zorgen ervoor dat de infrastructuur beschikbaar blijft gedurende de overdracht van de Peppol-autoriteit naar BZK.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-03T10:32:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.