Europees Gerecht schrapt miljardenboete Apple

Volgens de rechter kan 'Brussel' niet aantonen dat Ierland het techbedrijf fiscaal voortrekt

Dit artikel delen:
Ontbinding

De Europese Commissie had in 2016 de Ierse regering niet mogen dwingen om Apple 13 miljard euro aan achterstallige vennootschapsbelasting te vorderen. Dat oordeelt het Europese Gerecht van Eerste Aanleg in een zaak, aangespannen door Ierland en Apple. De Europese Commissie kan in beroep gaan tegen het vonnis van gisteren.

In augustus 2016 besliste eurocommissaris Margrethe Vestager van mededingingszaken dat Ierland Apple ten onrechte belastingvoordeel had verleend en dat de Ierse regering 13 miljard euro moest vorderen bij het Amerikaanse technologiebedrijf. Het Europese hoofdkantoor van Apple staat in de Ierse stad Cork. Het bedrijf betaalt er volgens de eurocommissaris slechts 0,005 procent belasting, iets wat Apple bestrijdt.

De Ieren waren het niet mee eens met de door Vestager opgelegde naheffing, en Apple evenmin. Zij eisten nietigverklaring van het commissiebesluit. De Amerikaanse regering vond het ook geen goed idee en wilde Apple bijstaan tijdens de rechtszaak. Europa's hoogste rechterlijke instelling, het Hof van Justitie, wees dit verzoek echter in mei 2018 af.

Niet aangetoond

"Commissie geeft gevecht tegen 'agressief fiscaal beleid' niet op"

In september 2019 volgde een hoorzitting over de Europese belastingnaheffing bij het Europese Gerecht van Eerste Aanleg in Luxemburg. De op-een-na hoogste Europese rechtbank, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, oordeelt nu dat Brussel niet heeft aangetoond dat Apple door de Ierse fiscus voorgetrokken en ook niet dat het belastingvoordeel 13 miljard euro bedroeg.

Volgens De Telegraaf gaat eurocommissaris Vestager de uitspraak eerst bestuderen voor ze over 'nadere stappen' besluit. Ze wijst erop dat het gerecht in eerdere uitspraken heeft bevestigd dat lidstaten bij hun belastingwetgeving de Europese staatssteunregels moeten respecteren. Ook geeft de commissie het gevecht tegen 'agressief fiscaal beleid' niet op, aldus Vestager.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-16T09:29:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.