It-uitgaven overheden wereldwijd op peil

Dit artikel delen:
Investering dollar groei

Overheden wereldwijd blijven prioriteit geven aan it-diensten en software. De invloed van Covid-19 blijft dit jaar beperkt; er wordt een daling van 0,6 procent verwacht. Adviesbureau Gartner raamt de wereldwijde overheidsuitgaven voor it op in totaal 438 miljard dollar.

De overheidsbestedingen vertegenwoordigen zestien procent van wat de hele industrie (inclusief overheid) uitgeeft. Dat cijfer wordt geraamd op 2.700 miljard dollar, acht procent minder dan een jaar eerder.

Ter ondersteuning van burgers en bedrijven die door de pandemie zijn getroffen, versnellen overheidsinstellingen de it-uitgaven aan digitale publieke dienstverlening, gezondheidszorg, sociale diensten, onderwijs en omscholing van werknemers.

De enige segmenten die dit jaar geen terugloop laten zien, zijn it-diensten (nul procent) en software (4,4 procent). Aan telecomdiensten wordt 2,4 procent minder uitgegeven, terwijl de terugloop bij interne diensten 0,9 procent bedraagt. Sterk is het verval bij apparatuur: minus 8,3. Bij de uitgaven aan datacenters is de terugloop 7,2 procent. Voor 2021 wordt een groei van de totale overheidsbestedingen aan it met 3,3 procent verwacht. Goed zijn de vooruitzichten voor software (8,2 procent) gevolgd door it-diensten (3,6 procent) en datacenters (3,5 procent). Ook telecomdienstverlening herstelt zich (3,2 procent). Maar de uitgaven aan interne diensten dalen sneller (min 3,6 procent). Apparatuur stabiliseert zich op 0,1 procent.

Veel geld gaat er dit jaar naar de ontwikkeling van Covid-19-tools en andere systemen die de gezondheidssituatie in kaart brengen. Ook in telewerken en de digitaal werkomgeving wordt flink geïnvesteerd. Voorlopig blijft dat nog wel even zo. Dit gaat ten koste van minder urgente it-projecten als enterprise resource planning (erp) en robotic process automation (rpa). De adoptie van de cloud versnelt. Uitgaven aan servers en opslag in het eigen bedrijf dalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-06T10:20:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.