Den Bosch zet Argaleo in als druktebewaker

Dit artikel delen:

Startup Argaleo heeft met zijn oplossing voor coronadrukte een nationale innovatieprijs gewonnen. De online-tool geeft inzicht in de drukte in de stad. Om de juiste inzichten en adviezen te geven wordt sensorinformatie in een 3d-dashboard gevisualiseerd. Thuisstad Den Bosch gaat deze 'Crowd Safety Manager' gebruiken. Met andere gemeenten lopen gesprekken.

Met de gemeenten Den Haag, Breda en Maastricht zijn bovendien verkennende gesprekken gaande, aldus Argaleo-directeur Jeroen Steenbakkers.

Het winnen van de innovatiecompetitie die het programma StartUp in Residence Intergov had uitgeschreven, is daarbij een belangrijke steun in de rug. In dit programma werken het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag samen met een startup.

In de competitie werd gevraagd om een innovatief idee om drukte in stad te beheersen. De oplossing van Argaleo is om in een digitale 3d-kaart van de stad voetgangers te meten, analyseren en voorspellen met als doel de corona-veiligheid te verbeteren. Argaleo wint een geldbedrag (maximaal 25.000 euro) waarmee de oplossing in drie Nederlandse steden kan worden uitgerold en doorontwikkeld.

3d-dashboard

De oplossing is gebaseerd op het huidige 3d-dashboard van Argaleo. In deze zogenaamde digital twin worden allerlei databronnen gekoppeld en gevisualiseerd. De focus van dit concept ligt nu bij voetgangers. Uitbreiding naar live-informatie over fiets, auto en openbaar vervoer is echter een eenvoudige stap. Steenbakkers: 'Het plan is dus ook om samen met de drie steden toe te werken naar een compleet mobiliteits-dashboard dat ook post-corona gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld bij evenementen in de stad, als dat weer mag.'

De tool is in principe door elke stad toe te passen. De gebruiker zoomt in op het beoogde gebied en tekent een vlak in de 3d-kaart. Bijvoorbeeld een park of een trottoir voor de supermarkt. Het geeft dan zowel de oppervlakte als de capaciteit in aantal personen aan. In de berekening wordt rekening gehouden met de anderhalvemeterregel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-15T15:07:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.