Digitale sector verwijt kabinet laksheid

Dit artikel delen:

Een coalitie van negen (branche)organisaties uit de digitale economie verwijt het kabinet de digitalisering alleen maar met mond te belijden en nauwelijks actie te ondernemen. Ze komt tot de conclusie dat onvoldoende bereidheid bestaat om de regie te nemen en juiste investeringen te doen.

De negen organisaties wijzen op de riskante consequenties van die keuze en trekken daarom aan de bel. Waar de fysieke infrastructuur van ons land een taak voor de overheid is, neemt het kabinet nauwelijks verantwoordelijkheid voor de digitale infrastructuur. Die taak rust op de schouders van een paar honderd, overwegend Nederlandse mkb-bedrijven, zo menen de (branche)organisaties.

De coalitie bestaat uit AMS-IX, BTG/TGG, Cyberveilig Nederland, Stichting Dutch Data Center Association, Stichting DHPA, Stichting DINL, FCA, Vereniging ISPConnect en Stichting NBIP. 'Om de infrastructuur van de 21ste eeuw verder te versterken, is meer actieve betrokkenheid nodig’, zegt Michiel Steltman, directeur van DINL.

Eigen bodem

Door goede digitale infrastructuur, die bestaat uit verbindingen, datacenters op eigen bodem en een breed aanbod van online-diensten, kon Nederland tijdens de coronacrisis vanuit huis werken, waardoor de economische schade beperkt bleef in vergelijking met veel andere landen. Steltman: 'Maar dat mag er niet toe leiden dat we als Nederland tevreden achterover gaan leunen. Nu de digitale economie moet doorgroeien, het geopolitieke speelveld volop verandert, zijn ook meer autonomie, soevereiniteit van onze data en kennis, digitale weerbaarheid en meer digitale vaardigheden nodig.'

De coalitie wil meer aandacht voor de ontwikkeling van digitale vaardigheden en onderwijs. Een actievere rol van het kabinet is noodzakelijk om digitalisering steviger aan te jagen en de digitale infrastructuur blijvend te versterken. Kennis over dit onderwerp moet beter geborgd worden binnen de verschillende ministeries. Waar de markt de infrastructuur en randvoorwaarden voor de nationale digitale ambities niet op eigen kracht kan realiseren, moet de overheid concreet ondersteunen. Dit kan door het aanjagen van innovatie (als launching customer) en door het wegnemen van knelpunten die de markt niet zelf op kan lossen, ook als dat overheidsinvesteringen vereist. Ook  verduurzaming en cybersecurity verdienen meer prioriteit krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-22T10:24:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.