Senaat geeft fiat aan CoronaMelder-app

Dit artikel delen:
Groen licht

De app CoronaMelder krijgt na bijna een halfjaar van voorbereiding en langdurige discussies eindelijk vrij baan. De laatste horde, de Eerste Kamer, is op een haar na genomen. Met een grote meerderheid schaart de Senaat zich achter de Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19. Ruim twee derde van de senatoren steunt de wet. Aanstaande zaterdag wordt de app landelijk uitgerold.

Naast de coalitiepartijen leken vanochtend vlak voor de hoofdelijke stemming later in de middag ook GroenLinks, SP, PvdA en SGP om te zijn. De PVV blijft in elk geval tegen. De wet zou naar de mening van de PVV overbodig zijn omdat gegevens van burgers toch op enige manier zijn te herleiden. De voorstanders vinden juist dat de wet nodig is om privacy en andere waarborgen te verankeren. 

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft aangekondigd dat de CoronaMelder aanstaande zaterdag 10 oktober landelijk wordt uitgerold. Iedereen kan er dan gebruik van maken. De app werd de afgelopen tijd in vijf regio’s getest. Het gebruik van de app is vrijwillig. Inmiddels hebben meer dan 1,3 miljoen burgers de CoronaMelder geïnstalleerd op hun smartphone, aldus het ministerie van VWS. 

Overigens vormt een waarschuwing van de CoronaMelder niet voldoende grond om een test aan te vragen. De GGD honoreert in principe alleen testaanvragen van mensen die klachten ervaren die bij Covid-19 horen. Als de CoronaMelder iemand waarschuwt, moet de betrokkene ten minste tien dagen thuisblijven ook al heeft die geen klachten. Uit onderzoeken van de overheid blijkt dat veel mensen dat dringende advies aan hun laars lappen. Bits Of Freedom concludeerde afgelopen maandag dat de meerwaarde van de app dus nihil is. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-06T12:01:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.