Ddos-aanvallen zijn onvermijdelijk

Dit artikel delen:
DDoS-aanval

Gemiddeld vinden er twee à drie keer per dag ddos-aanvallen plaats op Nederlandse bedrijven. We zullen er mee moeten leven omdat deze sabotagepogingen, waarbij heel veel verkeer naar computernetwerken wordt gestuurd om ze onbruikbaar te maken, niet zijn te voorkomen.

Dat schrijft staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken & Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert daarmee op vragen van de VVD over de recente ddos-aanvallen op Nederlandse internetproviders zoals Caiway. De intensiteit van ddos-aanvallen neemt al jaren gestaag toe. Keijzer kan niet inschatten wat de economische schade hiervan is. Dit hangt af van de omvang van de verstoring, de duur hiervan en de getroffen diensten.

De Nationale DDoS Wasstraat (NaWas), een non-profit-initiatief om ddos-aanvallen te mitigeren, registreerde vorig jaar 919 aanvallen. Dit is een lichte daling ten opzichte van het aantal aanvallen in 2018, terwijl het aantal deelnemers groeide in dezelfde periode. De laatste maanden is weer sprake van een stijging van het aantal aanvallen. Ook de intensiteit neemt toe. De NaWas heeft negentig deelnemers en beschermt 2,5 miljoen nl-domeinen, ongeveer veertig procent van het Nederlandse internet.

Volgens de staatssecretaris is het wel mogelijk de kwetsbaarheid voor en de impact van ddos-aanvallen te verkleinen. Hierbij is samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven cruciaal, zo laat ze weten. Dit loopt via het Digital Trust Center (DTC) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dit laatstgenoemde centrum draagt met zijn expertise ook bij aan de publiek-private anti-ddos-coalitie en de Information Sharing and Analysis Centers (ISACs). Binnen de ISACs wordt kennis uitgewisseld over onder andere ddos-aanvallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Doet u een deur open, dan schopt de staatssecretaris hem even vol in.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-27T13:29:00.000Z Alfred Monterie