Hof berispt topadvocaat van Sanderink

Dit artikel delen:
Rechtspraak

Opnieuw een tegenslag voor it-ondernemer Gerard Sanderink. Het gerechtshof in Arnhem vindt dat topadvocaat Aldo Verbruggen (Lumen Lawyers), die onderzoek doet naar fraude bij Sanderinks zonnepanelenbedrijf Dutch Solar Systems (DSS), niet onafhankelijk handelt. Verbruggen wordt verweten twee petten op te hebben, zo blijkt uit een arrest waarover het FD publiceert. Het Hof tikt Verbruggen daarvoor op de vingers.

Het FD acht het onwaarschijnlijk dat Verbruggen zijn onderzoek bij DSS kan voltooien. De advocaat zegt dit binnenkort met Sanderink te gaan bespreken. Het Hof neemt het Verbruggen kwalijk dat hij door Sanderink niet alleen als advocaat-onderzoeker in de arm is genomen maar ook voor Sanderink werkt in diens conflict met de FIOD. Die kwestie draait om vermeende omkoping van een Saoedische prins door bouwbedrijf Strukton, eveneens eigendom van Sanderink. Het Hof vindt dat Verbruggen zich niet meer als onafhankelijke onderzoeker kan afficheren nu sprake is van meerdere belangen.

Aanleiding voor het onderzoek dat Verbruggen bij DSS doet, is de beschuldiging van Sanderink dat zijn ex-partner Brigitte van Egten als voormalig directeur van DSS zou hebben gemalverseerd bij het zonnepanelenbedrijf. Zij zou ook de FIOD hebben getipt over Strukton.

Bevindingen gedeeld

Het Arnhems Hof neemt het Verbruggen ook kwalijk dat hij ‘voorlopige bevindingen’ heeft gedeeld met een andere advocaat van Sanderink, Roeland de Mol, partner bij BarentsKrans. Die bevindingen zijn weer gebruikt in een van de andere procedures die Sanderink in zijn oorlog tegen Van Egten voert.

Overigens is nooit enige bewijs gevonden van fraude door Van Egten, de vrouw die zestien jaar lang een relatie met Sanderink had en ook zakelijk zijn partner was. Zij wijst erop dat de boekenonderzoeken die inmiddels al vijf onafhankelijke partijen waaronder forensische accountants hebben gedaan, haar volledig hebben vrijgepleit. Die onderzoeken hebben geen enkel spoor van malversaties opgeleverd. Sanderink heeft zijn beschuldiging dat ze miljoenen zou hebben verduisterd, nooit waargemaakt. Ook is nergens uit gebleken dat ze onder invloed zou staan van Afrikaanse criminelen.

Advocaat Paul Tjiam, die Van Egten juridisch bijstaat, ziet in het arrest van het Hof een bevestiging dat Sanderinks advocaten maandenlang onder één hoedje hebben gespeeld. Sanderink liet tegenover het FD weten dat het Arnhemse arrest ‘een grote schande’ is voor de Nederlandse Staat. ‘De uitspraak in Arnhem is beïnvloed door het OM,’ meent de it-ondernemer.

(16:44: Update met een reactie van Van Egten)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik wacht met spanning het artikel hieromtrent in het Nederlands Juristenblad (NJB) af.

Ik ben vooral benieuwd naar de film.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-10T16:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.