Misdrijfslachtoffers krijgen online-dashboard

MijnSlachtofferzaak vanaf vandaag in de lucht

Dit artikel delen:
Nationale Politie

Vanaf het moment dat slachtoffers van een misdrijf aangifte doen bij de politie ontvangen zij van tal van organisaties informatie over de voortgang van hun zaak. Al die informatie van politie, Openbaar Ministerie (OM), Slachtofferhulp Nederland, Centraal Justitieel Incassobureau en Schadefonds Geweldsmisdrijven is vanaf vandaag voor het slachtoffer op één centrale online-plek te vinden

In de persoonlijke online omgeving MijnSlachtofferzaak wordt aan de hand van een tijdlijn de voortgang van de zaak getoond en kunnen slachtoffers berichten van eenvoudig terugvinden. Minister Dekker van Rechtsbescherming geeft aan dat slachtoffers van bijvoorbeeld geweld, fraude of stalking al genoeg aan hun hoofd hebben. Ze krijgen te maken met verschillende organisaties die allemaal hun eigen stukje informatie sturen waardoor al snel het overzicht verloren gaat. 'We moeten het voor slachtoffers makkelijker maken in plaats van moeilijker. Daarom ben ik blij dat we met MijnSlachtofferzaak weer een extra stap hebben kunnen zetten om die mensen met een heftige ervaring een beetje te ontzorgen.’

In MijnSlachtofferzaak loggen slachtoffers in met via DigiD en staat alle informatie bij elkaar: de correspondentie met de betrokken organisaties, informatie over de rechten van slachtoffers, de hulp die zij kunnen krijgen en wat de verschillende organisaties voor slachtoffers doen. Ook worden antwoorden gegeven op veelgestelde vragen over de online-omgeving. Voor de totstandkoming van MijnSlachtofferzaak zijn politie, Slachtofferhulp Nederland, Openbaar Ministerie, Centraal Justitieel Incassobureau, Schadefonds Geweldsmisdrijven en de Justitiële Informatiedienst bij elkaar gebracht. Deze laatste partij is verantwoordelijk voor de techniek achter het portaal.

Voor de toekomst wordt bekeken of extra functionaliteiten zijn toe te voegen en of bijvoorbeeld ook nabestaanden via het portaal inzage kunnen krijgen in lopende zaken.

Meerjarenagenda slachtofferbeleid

De ontwikkeling van MijnSlachtofferzaak is onderdeel van een brede aanpak van het ministerie van Justitie en Veiligheid om slachtoffers een betere positie te geven in het strafproces. In deze zogeheten Meerjarenagenda slachtofferbeleid staan plannen voor een verschijningsplicht voor verdachten van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en spreekrecht voor slachtoffers tijdens tbs-verlengingszittingen. De wet die dat regelt is recent aangenomen door de Tweede Kamer.

Daarnaast kreeg de politie meer personeel om slachtoffers de bescherming te geven die ze nodig hebben en wordt het aantal slachtoffercoördinatoren dat aanspreekpunt is en ondersteuning biedt tijdens de strafzaak bij het OM verdubbeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-16T10:27:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.