'Informatiemanoeuvre' nieuw Wapen bij Landmacht

Nieuwe onderdeel moet de positie van de landmacht in het informatiedomein verbeteren

Naast de Infanterie, Cavalerie, Artillerie, Genie en Verbindingsdienst heeft de Koninklijke Landmacht vanaf vandaag officieel een zesde Wapen: het Wapen van Informatiemanoeuvre. Deze heeft als taak om militaire eenheden te voorzien van betrouwbare informatie en om ‘te manoeuvreren’ met informatie.

Met de toevoeging van het Wapen van Informatiemanoeuvre telt de Landmacht zes Wapens en vijf Dienstvakken. Sommige daarvan bestaan uit regimenten en/of korpsen met een eigen specialisatie. Informatiemanoeuvre bestaat uit twee korpsen: het Korps Inlichtingen en Veiligheid (I&V) Prinses Alexia en het Korps Communicatie en Engagement (C&E) Prinses Ariane.

Het nieuwe Wapen Informatiemanoeuvre moet de positie van de landmacht in het ‘informatiedomein’ verbeteren, aldus het ministerie van Defensie. De landmacht moet in toenemende mate informatiegestuurd optreden en dan is een goede informatiepositie van belang. Deze manier van werken leidt bijvoorbeeld tot betere besluiten over wapeninzet, vergroot de kans op succes en verkleint de risico’s voor het personeel.

Vijftig jaar

Het is volgens de NOS ruim vijftig jaar geleden dat de Koninklijke Landmacht haar voorlaatste Wapen oprichtte: de Verbindingsdienst.

Enkele dagen geleden meldde NRC dat Defensie maandenlang informatie vergaarde over groepen die zich kritisch uitlaten over de coronamaatregelen en 5G. Data daarover werd opgeslagen en verwerkt in een ict-systeem, met als doel om bijvoorbeeld de coronaverspreiding of maatschappelijke onrust te voorspellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-20T19:17:00.000Z Diederik Toet