NLdigital: ict-sector blij met extra steunpakket

Niche-spelers hardst getroffen door coronabeperkingen

Dit artikel delen:

Het kabinet trekt nog eens 3,7 miljard euro coronasteun uit. Daarnaast ziet het af van geplande versoberingen van de maatregelen. Dit is positief nieuws voor de ict-sector. De meeste techbedrijven doen nog geen beroep op de hulp, maar verwachten dit in de toekomst wel nodig te hebben. Dat verwacht brancheorganisatie NLdigital.

‘De ict-sector wordt relatief laag getroffen door het coronavirus’, vertelt NLdigital-woordvoerder Tim Toornvliet. ‘It-investeringen worden uitgesteld, projecten afgeblazen. Op dit moment doen de meeste it-bedrijven geen beroep op de steunpakketten. Wanneer de crisis langer duurt, verwachten it-bedrijven de financiële steun van de overheid wel nodig te hebben. Het is daarom fijn dat de versoberingen niet worden doorgevoerd, zodat de ict-sector in de toekomst niet wordt uitgesloten van de steunmaatregelen.’

Toornvliet laat weten dat vooral niche-spelers, zoals leveranciers van planningssoftware voor de horeca, veel impact ondervinden van de genomen maatregelen. ‘Voor hen is het fijn dat het kabinet blijft investeren in de hard getroffen sectoren om te voorkomen dat deze bedrijven failliet gaan. Zo kunnen de niche-spelers ook in de toekomst hun klanten (weer) bedienen.’

3,7 miljard euro

De 3,7 miljard die het kabinet beschikbaar stelt, is een aanvulling op de eerder vrijgegeven 33,7 miljard euro. Concreet blijft de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) in het eerste kwartaal van 2021 gelijk aan die van het vierde kwartaal van 2020. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) krijgt in het laatste kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar een nieuw subsidiepercentage dat afhangt van het omzetdervingspercentage. Bovendien kunnen zelfstandigen een beroep doen op de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Hiervoor wordt 130 miljoen euro gereserveerd in het eerste half jaar van volgend jaar.

Ook gaat het kabinet de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), die tot 1 april loopt, uitbreiden. Het moet zzp’ers helpen zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst, bijvoorbeeld via coaching of bijscholing.

Maatregelen voor hardgetroffen sectoren

De evenementenbranche kan via de seizoensmodule aanspraak doen op de TVL. Ook mag de evenementensector in fieldlabs experimenteren met het veilig en verantwoord organiseren van een evenement. Deze labs worden ook voor cafés overwogen. Voor de reisbranche gaat het kabinet steun bieden om de uitgegeven compensatievouchers te verzilveren, ook als de reisorganisatie tijdelijk niet genoeg geld heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-09T12:03:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.