Kamervragen over verkiezingssoftware

Dit artikel delen:

Het Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) vreest dat de software die in maart aanstaande bij de Kamerverkiezingen wordt gebruikt, problemen geeft. De Nederlandse verkiezingssoftware komt volgens hem van een omstreden Duitse fabrikant vandaan.

Bosma spreekt in Kamervragen aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties) zijn verontrusting hierover uit. Aanleiding hiertoe is een artikel van de Chaos Computer Club (CCC) die onlangs een virtueel congres hield. Twee security-onderzoekers, Johannes Obermaier en Tobias Madel, zetten daarin grote vraagtekens achter het Duitse systeem voor het tellen van stemmen. Nadat Duitsland tien jaar geleden de stemmachines had afgezworen, gaat een aantal stappen waaronder het tellen van de stemmen weer elektronisch.

Volgens Obermaier en Madel is de huidige digitale procedure uit oogpunt van veiligheid aanvechtbaar. Ze tonen aan dat de onderliggende systeemconcepten strijdig zijn met de best practices op gebied van it-security. De software voor het tellen van stembiljetten, zoals die is gebruikt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Beieren, zou verschillende kwetsbaarheden vertonen. Volgens de beide Duitsers zijn de verkiezingsuitslagen daardoor ongemerkt te manipuleren. 

Vote It

Politicoloog Bosma houdt zijn hart vast voor het Nederlandse OSV2020 (Ondersteunende SoftwareVerkiezingen 2020), het programma dat stembureaus helpt bij het optellen van verkiezingsuitslagen en het berekenen van de zetelverdeling. IVU.elect, tot voor kort onderdeel van IVU Traffic Technologies, ontwikkelde dit systeem. Het bedrijf is tot schrik van Bosma verkocht aan Vote It uit Aken. Volgens het kamerlid zou die laatste firma het niet deugende systeem in Duitsland hebben geleverd en al langer in opspraak zijn.  

Bosma vraagt Ollongren waarom riskante software wordt gebruikt bij het optellen van stemmen en het bepalen van de uitslag, terwijl dit ook handmatig kan. Hij wil dat de minister garandeert dat de extra kwetsbaarheid die met deze software aan het verkiezingsproces is toegevoegd, niet kan worden misbruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-30T07:30:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.