Assange ontloopt uitlevering aan VS

Dit artikel delen:

Wikileaks-oprichter Julian Assange hoeft niet aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd, zoals dat land gevraagd had. Dat heeft een Britse rechter beslist. De Australiër hing daar een straf van 175 jaar boven het hoofd wegens spionage.

Assange, die momenteel in een Britse gevangenis zit, is de oprichter van de klokkenluidersite Wikileaks. Hij riep de toorn van Amerika op zich af door geheime documenten en video’s online te publiceren, onder meer over de oorlog in Irak en Afghanistan. Om uit de klauwen van het gerecht te blijven, dook hij jarenlang onder, onder andere in de Londense ambassade van Ecuador. 

Een van de spraakmakende filmpjes die Wikileaks uitbracht, werd bekend onder de naam ‘Collateral Murder’. Daarop is te zien hoe een Amerikaanse gevechtshelikopter raketten afschiet op Iraakse burgers (waaronder vrouwen en kinderen) en journalisten van het persbureau Reuters. De beelden werden gelekt door Chelsea Manning, een inlichtingenanalist bij het Amerikaanse die gestationeerd was in Irak. Manning zat daarvoor zeven jaar in de gevangenis.  

De Britse rechter motiveerde de weigering om Assange niet uit te leveren door te wijzen op zijn labiele, geestelijke gezondheid. De man zou lijden aan depressies en er is een hoog risico op zelfmoord. Het is dus niet zo dat er gevreesd werd dat Assange in de VS geen eerlijk proces zou krijgen. De Amerikanen hebben aangekondigd tegen het Britse vonnis in beroep te gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-05T09:25:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.