Exxellence in concurrentieslag met Centric en Roxit

Omgevingswet zorgt voor dynamiek op markt

Dit artikel delen:

De Exxellence Groep uit Hengelo die software levert aan de overheid, heeft zich opnieuw versterkt. Met steun van Main Capital wordt Tercera uit Kampen overgenomen, gespecialiseerd in software voor de digitalisering van de ruimtelijke planning bij gemeenten en provincies.

Uiteindelijke doel is de vorming van een derde grote speler op gebied van software voor de komende Omgevingswet, zo licht Michel Veenhuis, algemeen directeur Exxellence toe. Met het snel groeiende Exxellence erbij komt er meer concurrentie op de markt voor software waarmee overheden de fysieke leefomgeving kunnen ontwikkelen en beheren. Nu is die markt van totaaloplossingen grotendeels in handen van Centric en Visma. Daarnaast zijn er nog tientallen kleinere aanbieders van deeloplossingen.

Main dat ruim 1 miljard euro beheert, probeert met Exxellence het kunstje van Roxit te herhalen. De Haagse investeerder Charly Zwemstra windt daar geen doekjes om. Eerder bouwde hij Roxit uit tot een leidende leverancier van cloudsoftware voor de overheidsmarkt. Na de acquisitie van onder meer Green Valley, PSMS en Brein was deze groep zo groot en winstgevend dat het Noorse Visma graag toehapte. Het werd Zwemstra's grootste financiële klapper. Maar dit succes smaakte naar meer. Wederom keek hij naar de softwaremarkt voor gemeente en andere lagere overheden. De overheid staat voor een verdergaande digitale transformatie, weet Zwemstra. Vooral de Omgevingswet die voor een deel nog niet klaar is, biedt nieuwe kansen.

Zwemstra zag direct hiervan het potentieel en kocht Exxellence. Met de van hem bekende voortvarendheid ging het Twentse bedrijf op het 'buy and build’-pad. De ervaring die Zwemstra met Roxit opdeed, komt nu goed van pas bij de verdere uitbouw van Exxellence. Hoewel beide ondernemingen geen kopie van elkaar zijn, valt de appel niet ver van de boom. Qua markt en strategie zijn er veel overeenkomsten, erkent Veenhuis.

DSO

Sinds mei vorig jaar zijn meerdere strategische allianties aangegaan. Het begon met de inlijving van Zaaksysteem.nl. Daarna volgden T&T Vertrouwd Verbonden en 4Value. Tercera dat webgebaseerde software levert voor de Omgevingswet, is de vierde belangrijke bouwsteen. Hiermee voegt Exxellence aan zijn zaakgerichte softwaresysteem een nieuwe integratielaag toe, namelijk die van het omgevingsdomein. Met 4Value was al een laag vanuit het fiscale domein binnen gehengeld.

Veenhuis: ‘Zaakgericht werken is een manier om processen af te handelen die ook in overheidsland veel wordt gebruikt. We komen vanuit een generieke positie rondom deze werkwijze. Via T&T Vertrouwd Verbonden kan ons systeem gemakkelijk worden gekoppeld aan de landelijke basisregistraties. Via Tercera kunnen we deze processen verfijnen. Met de business rules van dit bedrijf is het mogelijk weer een stapje dieper het omgevingsdomein in te gaan. Hetzelfde geldt voor 4Value op fiscaal gebied. Hierdoor ontstaat een verdieping van het zaakgericht werken. Overigens is de overnamehonger van Exxellence, met het kapitaal van Main achter zich, nog niet gestild. Meer acquisities staan op touw. 

Exxellence gaat volop inzetten op het vernieuwen van het huidige applicatielandschap rondom het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Veenhuis: ‘Samen met Tercera kunnen wij toonaangevend inhaken op de deels nog in ontwikkeling zijnde wet- en regelgeving.’ Pikant detail is nog dat Tercera ook samenwerkt met Centric. Het Kampens bedrijf zit behalve in software ook in advieswerk. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Haarlemmermeer behoren tot de voornaamste klanten. Samen hebben Tercera en Exxellence Groep ruim 600 klanten en 230 medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-19T16:52:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.