Overheid moet sturen op duurzame digitalisering

Dit artikel delen:

De overheid moet veel meer sturen op duurzame digitalisering. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) pleit voor een beter gebruik van de digitale wereld om duurzaamheid te bevorderen. Hoewel digitalisering en duurzaamheid onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, is hiervoor geen aandacht in het overheidsbeleid.

In het advies ‘Digitaal duurzaam’ concludeert de Raad dat de overheid veel krachtiger moet ingrijpen. ‘Digitalisering leidt niet vanzelfsprekend tot een duurzamere samenleving,’ waarschuwt de Raad. Digitalisering jaagt ook consumptie aan, zorgt voor een groei van de grondstof verslindende  industrie en voor een toename van broeikasgassen. 

De overheid voert actief beleid om de leefomgeving te verduurzamen. Ze neemt tal van maatregelen in de fysieke leefomgeving om doelen op het gebied van broeikasgassen, klimaat en grondstoffengebruik te bereiken. De digitale kant van de leefomgeving krijgt in het beleid echter onvoldoende aandacht, vindt de Raad.

De overheid moet ervoor zorgen dat digitalisering van de samenleving duurzaam is. Haar digitaliseringsbeleid richt zich uitsluitend op de economische kansen van digitalisering, op eerlijke concurrentie en op de bescherming van rechten van burgers in een digitale wereld. De duurzaamheidseffecten worden stiefmoederlijk bedeeld. Ook moet de overheid digitale technologie en data zelf vaker inzetten in haar duurzaamheidsbeleid. Derde advies is dat overheidsorganisaties zich beter voorbereiden op digitale ontwikkelingen. 

Gerichte interventies van Nederland en de Europese Unie in de digitale wereld zijn daarom noodzakelijk. De overheid is verantwoordelijk voor een duurzame leefomgeving en de digitalisering verandert de aangrijpingspunten om hierop te sturen. Door de digitalisering ontstaan nieuwe mogelijkheden voor overheidssturing. Het advies werd vandaag aangeboden aan het kabinet. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Hoewel digitalisering en duurzaamheid onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden"
Sinds wanneer?
Omdat beide met een d beginnen?
Of omdat ze willen 'deugen'?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-09T12:31:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.