Applicatiebrij hindert thuiswerkende ambtenaar

Dit artikel delen:

Veel ambtenaren kunnen hun werk volledig vanuit huis doen. Naar verwachting zal dan ook in de overheidssector het thuiswerken na de coronacrisis verder toenemen. Wel ervaren ambtenaren hinder van het complexe applicatielandschap. Zij krijgen gemiddeld twee keer zoveel applicaties voor hun kiezen dan werknemers in andere sectoren. Dit blijkt uit onderzoek van Ictivity.

Werkenden in de overheidssector gebruiken gemiddeld negen applicaties in hun werk. Dat zijn meer dan twee keer zoveel applicaties dan in andere sectoren zoals zorg en industrie. Zij gebruiken gemiddeld slechts vier applicaties. Dit blijkt uit onderzoek van it-dienstverlener Ictivity, uitgevoerd onder 1.730 werkende Nederlanders, waarvan er 440 in de overheidssector werkzaam zijn.

Uit het onderzoek blijkt verder dat al voor de coronacrisis ambtenaren relatief het meest thuiswerken. Bijna de helft (47 procent) deed dit al minimaal een aantal keer per maand. In andere sectoren ligt dit percentage rond de dertig procent. De overheidssector is dan ook de sector waar veruit de meeste werknemers (68 procent) verwachten na de coronacrisis nog meer vanuit huis te gaan werken dan voorheen. Dit percentage schommelt bij andere sectoren tussen de 24 en 41 procent.

Hoewel de ondervraagde ambtenaren tevreden zijn over de thuiswerkvoorzieningen, ervaren zij hinder van het vaak complexe applicatielandschap binnen hun organisatie. Applicaties zijn ook vaak niet of onvoldoende gekoppeld. Daardoor moeten zij op hun thuiswerkplek regelmatig wisselen tussen applicaties om alle benodigde informatie te verzamelen. Volgens Ictivity is zo'n koppeling tussen applicaties echter niet iets wat gemeentes zelf in de hand hebben. Het bedrijf roept applicatieleveranciers op 'de stap nemen om de gegevensuitwisseling tussen applicaties te vereenvoudigen, om zo de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren'. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit heeft toch verder niks met de thuiswerkenden te maken?
Ik neem aan dat ze dezelfde applicaties ook op kantoor gebruiken.

Het grootste probleem ligt meer in de hoeveelheid en grootte van de beschikbare beeldschermen, als je alleen je laptopje thuis hebt en mogelijk je beeldscherm van je prive computer dan kan het lastiger worden om meerdere applicaties open te hebben.
Er zijn veel bedrijven die de thuiswerkenden toestaan om hun beeldschermen van 'de zaak' in bruikleen mee te nemen om thuis een werkplek in te richten (de mijne doet dat tenminste), ik heb thuis dezelfde werkplek als op kantoor.

Verder is het niet altijd een goed idee, of zelfs mogelijk, om uitwisseling van data tussen applicaties te realiseren.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat hier onder applicaties verstaan wordt. Zien we bijv. office 365 als één applicatie, of als meerdere (outlook, word, excel, powerpoint) ?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-11T11:10:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.