Witte Huis onderzoekt schaarste chips

Dit artikel delen:
Amerikaanse vlag

Een speciaal onderzoeksteam van het Witte Huis gaat zich buigen over de vraag hoe het komt dat er de laatste maanden een tekort is aan chips. En meer, wat is eraan te doen? Dat schrijft persagentschap Bloomberg.

De Amerikaanse regering wil vaststellen waar de knelpunten zitten in de supply chain van chips en hoe die zijn weg te nemen. Het chiptekort is zo nijpend dat General Motors heeft aangekondigd minder auto’s te bouwen. Ook concurrent Ford ondervindt last. Eindgebruikers merken het ook: spelconsoles als de Xbox zijn lastig te vinden omdat Microsoft gewoonweg niet genoeg chips krijgt aangeleverd om de apparaten te bouwen. 

Het onderzoek moet honderd dagen duren en in die tijd zullen alle belangrijke actoren uit de industrie de revue passeren. Het team zal zich buigen over problemen in de productie van chips zelfs, maar ook de packaging en de aanvoer van kritische mineralen. Specifieke sectoren die onder de loep liggen, zijn de (elektrische) auto-industrie en de bouw van medische apparatuur. 

Eerder deze week hebben toplui van Intel, Qualcomm en AMD president Biden ook al aangeschreven met de vraag om de Amerikaanse productie van chips te ondersteunen, omdat het land anders zijn leidende positie in deze tak dreigt te verliezen. Ze vragen daarbij om financiële steun en/of belastingvoordelen. Het Amerikaanse aandeel in de chipproductie bedroeg in 1990 zo’n 37 procent. Nu is dat twaalf procent. Het grootste deel van de Amerikaanse chipproductie wordt nu uitbesteed aan bedrijven in Taiwan en Zuid-Korea. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ach, NXP kan voldoende leveren dus niets aan de hand...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-12T10:27:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.