GGD schakelt lekke interne applicatie uit

Onderzoek van het Red Team toont kwetsbaarheden in Kennisnet

Dit artikel delen:
Authenticatie security log in

Medewerkers van de GGD’s kunnen voorlopig niet meer bij intern informatiesysteem Kennisnet, waarin bijvoorbeeld werkinstructies staan. De databeveiliging van het systeem is niet op orde, blijkt uit forensisch onderzoek. En dus is de applicatie inmiddels uitgeschakeld, schrijft verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan de Tweede Kamer.

Verschillende systemen van de GGD’s liggen onder de loep, nadat RTL Nieuws eind januari grootschalige handel in persoonsgegevens onthulde. Het ging vooral om de twee crm-systemen van het bron- en contactonderzoek (bco) naar burgers die corona hebben. Er zijn al aanpassingen doorgevoerd die datalekken moeten voorkomen. Bovendien wordt een van de systemen waarschijnlijk vervangen.

Red Team

Sinds begin februari speurt een zogeheten Red Team bij koepelorganisatie GGD GHOR actief naar kwetsbaarheden in de databeveiliging van de diverse GGD-systemen. Het team test de digitale verdediging van de organisatie en van de systemen zelf.

Binnen een etmaal wist het team zich toegang te verschaffen tot documenten die niet voor hen beschikbaar zouden moeten zijn. Dit gebeurde in de applicatie GGD GHOR Kennisnet. Om misbruik van de geconstateerde kwetsbaarheid te voorkomen, is Kennisnet direct uitgeschakeld.

Forensisch onderzoek

Inmiddels is de informatie uit het systeem forensisch onderzocht en is gekeken naar de mogelijke risico’s die dit kan opleveren, schrijft De Jonge, zonder daarbij verdere mededelingen te willen doen. Bij het onderzoek zijn onder meer RIVM en koepelorganisatie GGD GHOR betrokken. De kans is groot dat ook security-experts van Fox-IT meededen. Deze dienstverlener was in januari aangesteld om forensisch onderzoek te doen op de misbruikte crm-systemen HPzone en CoronIT.

Door de uitschakeling van Kennisnet kunnen GGD-medewerkers niet eenvoudig bij informatie die zij nodig hebben voor hun werk. Het gaat onder andere om werkinstructies. Koepelorganisatie GGD GHOR bekijkt momenteel hoe deze informatie tijdelijk op een andere veilige wijze toegankelijk is voor de medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Om te kunnen voldoen aan AVG worden totaal andere eisen gesteld aan een it-Architectuur. Dat speelt al vanaf 2016 en begon zich al af te tekenen in 2014. Gelukkig zijn er vaak nog wel mogelijkheden om AVG-compliant bij te bouwen en niet-compliant uit te faseren.

Ik ben verrast door de communicatie aangaande de vaccinatie van ouderen (80+) omdat naast een medische vragenlijst op slinkse wijze toestemming gevraagd wordt voor het verzamelen, delen en 20 jaar bewaren van gegevens terwijl de communicatie hierover naar mijn mening ronduit misleidend is. We kunnen ons druk maken om de Tena Lady van datalekken maar we kunnen ook gewoon weigeren om de gegevens te verstrekken, wel de prik maar niet het proefkonijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-12T11:57:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.