Datastroom tussen VK en Europa mag allicht doorgaan

Engeland, Houses of Parliament

Het Verenigd Koninkrijk heeft voldoende adequate datawetten geïnstalleerd om de datastromen met Europa te laten doorgaan. Een formele beslissing hierover zou volgende week al bekendgemaakt kunnen worden, schrijft de Financial Times.

De zakenkrant zegt dat ze een ontwerp van akkoord heeft gezien waarmee data op dezelfde manier als vandaag kunnen blijven stromen tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. Momenteel zijn er tijdelijke maatregelen geïnstalleerd, maar die lopen in juni af. 

Een formele overeenkomst tussen de Britten en Europa zou bijvoorbeeld de samenwerking op het gebied van justitie kunnen ondersteunen. Toen Groot-Brittannië uit de EU stapte verloor het land toegang tot belangrijke databases als het European Arrest Warrant System en de SIS II-politiedatabase. Ook voor duizenden bedrijven (vooral in de gezondheids-, technologie- en verzekeringssector) zou een overeenkomst goed nieuws betekenen. Dat soort bedrijven wisselt immers veel persoonlijke klantendata uit, iets wat in het post Brexit-tijdperk lastig zou worden. Als een akkoord zou uitblijven zouden voor Britse ondernemingen voor grote juridische problemen worden gesteld. 

Als er een deal wordt gesloten, moet ook het Europese Hof van Justitie dat nog goedkeuren. Dat is meer dan een formaliteit. Een gelijkaardige overeenkomst tussen de V.S. en Europa (de Privacy Shield data transfer arrangements) moest door een klacht van de bekende, Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems aangepast worden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-17T17:00:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.