Versnelling bij digitale zittingen

Dit artikel delen:
rechter rechtszaak rechtbank

De digitale behandeling van rechtszaken gaat versneld door. Ook na de pandemie zullen bepaalde zittingen via beeldbellen plaatsvinden omdat dat voordelen biedt. Dit geldt zeker voor rechtszaken waar emotie en sociale interactie minder van invloed zijn. Momenteel bekijkt de rechtspraak hoe deze werkwijze het beste zijn beslag kan krijgen. Aan de privacy moet nog wel verder worden gesleuteld.

Dit kondigt de Raad voor de rechtspraak in het Jaarplan 2021 aan. Veel aandacht in dit Jaarplan is er voor de rechtspraak van de toekomst. De behoefte aan betere managementinformatie is groot. It-hulpmiddelen worden ingezet om meer zicht te krijgen op de doorlooptijden van zaken. De pandemie stelde de informatievoorziening van de rechtspraak voor de opgave bestaande digitale voorzieningen te vergroten en versneld nieuwe diensten uit te rollen.

Forse vooruitgang is geboekt bij het project Digitale Toegankelijkheid. Dit jaar wordt gestart met de digitale ontsluiting van de eerste zaakstromen, namelijk beslagrekesten en rijksbelastingzaken. Daarna komen de zaakstromen van civiel recht, bestuursrecht en het familie- en jeugdrecht aan de beurt. Op termijn wordt digitaal procederen voor alle zaakstromen in deze rechtsgebieden ingevoerd.  

Zaakstromen

Verder is de eerste zaakstroom asiel- en bewaringszaken operationeel binnen het project Digitaal Werkdossier (DWD). Dit jaar wordt het DWD verder doorontwikkeld en zal de applicatie beschikbaar komen voor andere zaakstromen.

Voor alle rechtsgebieden gaan de rechters werken met een interne digitale dossierviewer. Met het DWD zijn digitale zaakdossiers makkelijk te ordenen, bewerken en bestuderen. De basisversie van deze applicatie is gereed en maakt al onderdeel uit van de eerste zaakstroom. Het DWD zal als eerste beschikbaar komen voor gescande papieren dossiers. Daardoor kan men veel beter tijd- en plaats-onafhankelijk aan die dossiers werken.  

Dit kwartaal start een proef met het digitaal communiceren met particuliere bewindvoerders. Daarnaast beginnen de rechtbanken met het digitaal verwerken van verzoekschriften. De strafrechtketen wordt verder gedigitaliseerd. Dit jaar wordt het digitale hoger beroep gerealiseerd alsmede de integratie van multimedia in het strafdossier.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-17T09:58:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.